Voedingssupplementen kunnen in hoge doseringen schadelijk zijn voor de gezondheid en vaak zijn gebruiksaanwijzingen misleidend. Dit zegt voedingshoogleraar Martijn Katan tegen De Telegraaf.

‘De overheid treedt zich terug en gaat ervan uit dat mensen zelf weten wat goed voor ze is. Dat is dus niet zo', meent de hoogleraar. Volgens Katan zijn pillen met bijvoorbeeld hoge doseringen vitamine B6 gevaarlijk. Vitamine C veroorzaakt geen schade omdat je het uitplast, stelt hij. ‘Maar B6 tast onderweg nog de zenuwen aan.'

Antioxidanten
Katan gaat in het vraaggesprek met De Telegraaf nog in op het recente onderzoek van Harvard dat concludeert dat kankercellen langer blijven leven door hoge doseringen antioxidanten. Dit schadelijke effect was al bekend sinds de jaren negentig, geeft hij aan.

Een evenwichtige voeding heeft geen toevoegingen nodig, aldus Katan. Het Voedingscentrum deelt die opvatting. Het eten van voldoende groente en fruit levert voldoende voedingsstoffen, inclusief antioxidanten die in veilige hoeveelheden de kans op kanker verkleint.


bron: voedingnu.nl
Dit artikel afdrukken