Het artikel in het Dagblad van het Noorden werd geschreven door journalist Arend van Wijngaarden. Het is hier te lezen.

Katan schampert over modieuze stadse natuurfreaks en noemt de hypothese dat het oerdieet een model voor een gezonde eetstijl zou kunnen zijn een vergissing. Volgens hem weten we niet of oermensen gezonder aten dan wij omdat ze niet zo oud werden als wij. Muskiet en Kuipers bestrijden dat. Foodlog schreef ooit over hun visie op de basistheorie achter de evolutionaire geneeskunde waarvoor zij de fundamenten proberen te leggen.

Muskiet en Kuipers vertellen in het artikel dat Katan de discussie ontwijkt. Journalist Arend van Wijngaarden bevestigt dat. Zodra Katan doorkreeg dat zijn uitspraken worden gebruikt in een artikel over Muskiet weigerde hij verder iedere medewerking.

Martijn Katan verdedigt zich op een oneigenlijke manier. Journalist Van Wijngaarden schrijft: 'Het is gewoon een debat tussen wetenschappers en dat loopt nu eenmaal soms hoog op, laat Katan weten.'

Helaas blijkt van een wetenschappelijk debat geen sprake. 'Argumenten worden op een onwetenschappelijk wijze terzijde geveegd', zo liet Frits Muskiet de redactie desgevraagd weten.

Muskiet en Kuipers schreven einde vorig jaar een uiterst leesbaar, niet modieus wetenschappelijk artikel in het Netherlands Journal of Medicine. Muskiet schreef onlangs een Nederlandstalig artikel over de achtergronden van welvaartsziekten die hij verklaart vanuit een verkeerd dieet.

In plaats van te letten op het bij tijd en wijle vermakelijke gedrag en de uitlatingen van modieuze paleo's, zou het de wetenschapper Katan sieren in te gaan op de wetenschappelijke argumenten van Muskiet en Kuipers.

Fotocredits: Genevalunch, man en vrouw nemen modderbad tijdens modieus paleofestival
Dit artikel afdrukken