Het agrotech-familiebedrijf Priva uit het Westland gaat in samenwerking met het Amerikaanse 80 Acres Farms container-boerderijen, ofwel indoor farms, verkopen. Het door de twee partners opgezette nieuwe bedrijf heet Infinite Acres, schrijft de NRC. De eerste test-Indoor Farm staat op het Priva-terrein in het Westland.

Deze vorm van verticale tuinbouw is een container, waarin groenten kan worden gekweekt zonder daglicht, met een optimale luchtvochtigheid, temperatuur en led-verlichting. Een kas zonder glas dus. Onder deze omstandigheden kunnen tropische planten, zoals komkommers, optimaal groeien met minimale kans op ziekten. Bovendien kunnen sommige gewassen, zoals sla, boven elkaar geteeld worden, waardoor het teeltoppervlakte sterk wordt vergroot.

De eerste klant voor Infinite Acres is al binnen – de Chinese teler Orisis zal de eerste Indoor Farm, met 16.000 vierkante meter teeltoppervlakte, laten bouwen op 100 kilometer afstand van Shanghai.

Vanwege het hoge elektriciteitsverbruik zijn de Indoor Farms nog niet optimaal geschikt voor grootschalig gebruik. Een van de mogelijke oplossingen is het gebruik van zonne-energie, aldus directeur en eigenaar Meiny Prins van Priva.

Infinite Acres is niet het enige bedrijf dat zich inzet voor de verticale landbouw. Ook de Belgische supermarktketen Colruyt experimenteerde al met verticale tuinbouw voor het kweken van led-basilicum.

Vanwege de heel geringe ziektedruk heeft deze manier van telen een groot voordeel: het is niet ingewikkeld om 100% garantie te bieden dat er geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Bovendien kun je dergelijke relatief kleine kassen in de directe nabijheid van steden plaatsen ('om de hoek bij de super'), zodat er geen lange aanvoerlijnen meer nodig zijn en het verlies van versheid tot een minimum beperkt wordt.
NRC - ?Containersla? telen kan overal
Reageer
  • Deel
Druk af