Zal ik, of zal ik niet… Experimenteren met het recept voor carawaycake is ‘not done’ volgens de Engelse chef Nigel Slater. Met extra ingrediënten, zo vindt hij, mag je het officieel geen seed cake meer noemen. Volgens hem gaat het er niet om hoevéél zaadjes je kan toevoegen, maar hoe wéinig, om dezelfde smaak te behouden zonder het een medicinale smaak te geven.

In Engelse kookboeken kom ik regelmatig recepten tegen voor de carawaycake. Eigenlijk is het niets anders dan een cake met een schep karwijzaad, toch ben ik de karwijcake in de Nederlandse keuken nog niet tegengekomen. Zelf ben ik een beetje huiverig voor de gelijkenis van de zaadjes met komijn. In Arabische gerechten kan ik het goed waarderen, maar op alle andere fronten moeten komijn en ik nog een beetje aan elkaar wennen. In het geval van deze cake geeft het karwijzaad de cake juist een frisse anijssmaak, lekker!

De carawaycake is van origine een traditioneel Engels recept dat voor zover bekend als sinds de 16e eeuw wordt gemaakt aan het einde van de oogsttijd en soms ook nadat men klaar was om het land in te zaaien. Aan het einde van zo’n klus werden de landwerkers dan getrakteerd op een seedcake. Modernere varianten van de cake bevatten soms wat amandelmeel om de cake wat smeuiiger te maken, citroenzest of vanille extract.

CAKE MET KARWIJZAAD (recept voor standaard cakevorm)

Ingrediënten
• 175 gram boter/plantaardige margarine (op kamertemp.)
• 150 gram suiker + 2 eetlepels extra
• 3 medium eieren
• 3 el sojamelk (ongezoet)
• 2 el karwijzaad
• 250 gram zelfrijzende bloem
• Extra nodig: standaard cakevorm van 25 cm (lengte)

Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden, vet het het bakblik in en bekleed het met een stuk bakpapier.
Mix de boter en suiker tot een licht en romig mengsel.
Klop één voor één de eieren door het botermengsel totdat ze volledig zijn opgenomen. Voeg eventueel met elk ei, één eetlepel bloem toe om te voorkomen dat het mengsel gaat klonteren.
Meng de karwijzaadjes door de bloem en meng de bloem dan door het botermengsel tot je een egaal beslag hebt.
Mix de melk erdoorheen en giet het beslag in de cakevorm. Bestrooi het met de twee achtergebleven eetlepels suiker en schuif het bakblik de oven in.

Bak de cake ongeveer 45 - 60 minuten in het midden van de oven op 175 graden. De cake is gaar als je er een prikker in kunt steken en er schoon weer kunt uithalen.
Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen en verwijder het daarna het bakblik.

Meer recepten van Hazel vind je op Cookie Cottage
Fotocredits: Hazel Hardijzer, www.cookiecottage.nl
Dit artikel afdrukken