Melk heeft een milde, delicate smaak maar is gevoelig voor lichtoxidatie en pakt makkelijk smaak op van verpakkingen en aroma's waarmee het direct in contact staat.
Om te bepalen hoe verpakkingsmaterialen de sensorische en chemische eigenschappen van melk beïnvloeden, testte een team wetenschappers de invloed van glas, karton en 4 verschillende plastic verpakkingen. Ze waren allemaal lichtdicht.
Het onderzoeksteam checkte monsters van volle en magere melk op vluchtige stoffen (zoals geurstoffen) op dag 0, 5, 10 en 15. Een getraind sensorisch panel onderzocht de sensorische eigenschappen van dezelfde monsters. Ook consumenten namen de proef op de som.
Glas blijkt de meest ideale verpakking om de verse melksmaak te behouden. Ook sommige plastic verpakkingen behielden de versheid en smaak bij afwezigheid van blootstelling aan licht. Pouches (stazakken) en kartonnen pakken bleken het minst geschikt. De smaak werd bestempeld als ‘koelkast/oud’. In karton verpakte melk had al binnen enkele uren na verpakking een sterkere ‘papieren smaak’. De melk in pouches kreeg ook al op dag 0 de term ‘koelkastsmaak’ opgeplakt. Bij beide was ook de chemische overdracht duidelijker. Volgens de bevindingen bevatte de melk hogere concentraties vluchtige stoffen, zoals styreen en acetofenon, die vanuit de koeling in de melk doordringen.
Consumenten proeven een duidelijk verschil tussen melk in een pak en glas, maar niet tussen PET en glas, of plastic van hoge dichtheidskwaliteit (HDPE) en glas. Over het algemeen bleek magere melk gevoeliger voor de smaakeffecten dan volle melk.
Omdat kinderen op school vaak melk uit een pak te drinken krijgen, wordt hun trek in het product mogelijk levenslang verpest.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik koop alleen maar (echt volle!) melk in glas, de enige die ik lekker vind. Van de lokale boer op loopafstand (waar ik ook rauwe melk kan bestellen voor 99 cent de liter), of van de biologische boer in de Ooypolder, in het centrum te koop (die laatste eigenlijk nóg lekkerder). Ook de échte karnemelk van beiden superieur.
Wat die verpakkingen in plastic betreft: het viel me op dat de melk in Zuid Frankrijk in plastic (zag er ook anders uit) niet dat bijsmaakje had dat ik gewend was van Nederland. Met al de boter bovenop - waarmee ik mijn stokbrood in kon smeren - vond ik die wél lekker (zonder micro-filtrage, vetafname).
Maar (fossiel) plastic voelt niet goed. Recycled flessen met hun geaccumuleerde 'stofjes' (zoals zo veel verpakt nu bij 'Eko'plaza) nog minder.
En sappen in glas of in 'karton'/plastic? Met hun fruitzuren die inwerken op de verpakking?
Het smaakeffect is ook een inwerkingeffect. Op materialen die niet bepaald gezond genoemd kunnen worden.
Zet daar dan nog maar een rauwe melk tegenover qua smaak (ivm voedselveiligheid moet het behandeld worden), maar kan bij boeren zelf (melktap) wel verkregen worden.
Alle bewerkingen hebben effect op smaak, bewaartermijn ed.
Dat is met alle stoffen zo, alleen is melk een heel complex goedje.