Dat schrijft de Volkskrant naar aanleiding van een schrijven van minister Henk Kamp vanmorgen aan de Tweede Kamer. De minister baseert zijn beleid op een rapport van bureau Witteveen+Bos. Het concludeerde dat schaliegas in Nederland veilig kan worden gewonnen.

Of de proefboringen ook daadwerkelijk doorgang zullen vinden, is afhankelijk van de Milieu Effect Rapportage (MER) over het advies van Witteveen+Bos.

Schaliegas wordt door Europa van belang geacht omdat de VS - naast andere regio's met ruime eigen energiebronnen - met grote hoeveelheden goedkope energie een aanzienlijke voorsprong zullen kunnen nemen op de kostprijs van industriële producten. Europa heeft weinig eigen energiebronnen.

Naast mogelijke aardschokken kleven nog andere nadelen aan schaliegas. Het heeft een ontsierende impact op het landschap vanwege de vele benodigde boortorens en vervuilt mogelijk zowel water als landbouwgronden.

Topman Peter Voser van Shell verklaarde Europa enkele maanden geleden oninteressant voor de winning van schaliegas vanwege de bevolkingsdichtheid en het publieke gevoel tegen schaliegaswinning. In Frankrijk trad reeds een minister af omdat ze geen schaliegaswinning wilde goedkeuren in haar land. Een eerder MER-oordeel over boring stelde groot belang te hechten aan lokaal draagvlak onder het publiek.

Minister Kamp maakt met zijn brief de positie van het kabinet duidelijk. Of er geboord wordt, lijkt dus af te hangen van de invloed die de nog te verwachten MER geeft aan de gevoelens en mening van het publiek. De minister verklaarde al wel dat de eerste boringen pas begin 2014 zijn te verwachten.
Dit artikel afdrukken