In de printeditie van de NYT van vandaag schrijft Anahad O'Connor:

The main problem with the public health messages put out by the W.H.O. is that the agency did a poor job of explaining what its risk-ranking system really means. By most accounts, it’s arcane and even confuses some scientists. That’s because it’s based only on the strength of the overall research, not on the actual danger of a specific product.

Darmkanker krijg je met name op middelbare en oudere leeftijd, tussen 50 en 75. Laat je dan regelmatig screenen.
O'Connor is vegetarisch opgevoed omdat hij de zoon is van een vader die bang was voor de darmkanker die je kunt krijgen van het eten van rood vlees. Zijn grootvader overleed aan darmkanker. Zijn vader, ondanks zijn vegetarisme, ook.

O'Connor weet dat de 5% mensen die darmkanker krijgen, het nu eenmaal krijgen. Niets aan te doen; epidemiologisch gezien is dat het noodlot. Daarnaast is er nog één procent méér die het óók nog eens krijgt. Die groep kan zijn risico verkleinen door minder vlees te eten. Daarover schreven we hier al uitgebreid.

O'Connor gaat verder. HIj vraagt: waarom zei de WHO nou niet wat mensen met het nieuws kunnen? Dat valt immers eenvoudig te verwoorden. Darmkanker krijg je met name op middelbare en oudere leeftijd, tussen 50 en 75. Laat je dan regelmatig screenen. Slechts 58% van de Amerikanen doet dat.

Voorzichtig rijden in de regen
O'Connor legt dat ene procentje meer kans uit aan de hand van een metafoor van oncoloog Jonathan Schoenfeld. Wie in de regen in de auto stapt, loopt een groter risico op slippen. Maar als je toch op pad moet, is er geen enkele reden om dan ook maar plank gas te rijden. Plank gas vlees eten geeft de samenleving dat ene procentje kans op meer darmkankers. Als het lot je treft, wordt jouw risico bijna 20% groter.

Advies dus aan de WHO: leg voortaan begrijpelijk uit wat risico is en stuur een persberichtje uit met wat mensen kunnen doen. Dat zou als volgt kunnen luiden:

"Wie dagelijks flink wat vlees eet en ouder is dan 50, doet er verstandig aan zich jaarlijks te laten testen op darmkanker. Wij hebben namelijk goede aanwijzingen dat van iedere 6 darmkankergevallen er 1 te vermijden is. Ook al gaat het maar om 1 naast iedere 99 mensen die nergens last van hebben, het is toch 1 man of vrouw van iedere 6 die wél ziek worden als je tot de mensen behoort die nu eenmaal de weg op moeten. Aangezien vlees gezonde stoffen bevat die je niet makkelijk op een andere manier binnenkrijgt, moet je wel maar teveel is nergens goed voor."

Of is statistiek voor 'gewone' mensen en niet zo snuggere wetenschappers op deze manier nog steeds te ingewikkeld?

Verder aanbevolen (wetenschappelijke) lectuur: krijg je van alles wat je eet kanker?

Fotocredits: een darmkanker, euthman
Dit artikel afdrukken