Onderzoekers van het Rush University Medical Center in Chicago beweren na proeven met muizen dat kaneel de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson kan remmen. Kaneel wordt onder meer afgebroken tot natriumbenzoaat (C6H5COONa), dat een herstellend effect op de aangetaste hersencellen zou hebben.

Stimulering dopamineproductie
Natriumbenzoaat is een algemeen voorkomend goedje dat als voedingsconserveringsmiddel wordt gebruikt vanwege de antibacteriële werking. Het wordt ook als geneesmiddel toegepast bij leverkwalen waarbij hyperammonemie komt kijken, een teveel aan ammoniak in het lichaam. Hierbij werkt het als een ontbrekend enzym, het bindt afbraakproducten van eiwitten met veel stikstof, waarna die afgevoerd kunnen worden.

Natriumbenzoaat zou via een vergelijkbaar mechanisme aangrijpen op bepaalde eiwitten (parkin en DJ-1) die bij het ontstaan van Parkinson betrokken zijn. Een oorzaak van Parkinson is een verminderde dopamineproductie door gedegenereerde neuronen. Herstel van deze cellen bevordert de aanmaak van dopamine.

Veilig en overal te koop
Omdat kaneel een veel gebruikte specerij is, is het een veilig en toegankelijk middel om op grote schaal toe te passen, àls het tenminste ook bij mensen werkt, en niet alleen bij opzettelijk ziekgemaakte labmuizen. Daarom pleiten de onderzoekers voor een trial met kaneel onder Parkinsonpatiënten.
Dit artikel afdrukken