Onze hersenen kunnen de regulatie van lichaamsvet door invloed van twee veelvoorkomende hormonen sturen. De twee hormonen samen bevorderen de omzet van witte naar bruine vetcellen. Dat meldt Medical News Today.

Witte vetcellen slaan energie op terwijl bruine vetcellen het juist verbranden. Het is langere tijd bekend dat bruin vet niet alleen bij baby’s voor komt, maar ook bij volwassenen. Eerder schreef Foodlog al dat het hormoon serotonine de activiteit van het bruine vet verlaagt en dat de kou de omzet van witte naar bruine vetcellen bevordert bij muizen.

Insuline en leptine
Onderzoekers van de Monash University ontdekten het mechanisme achter de samenwerking van de hormonen leptine en insuline. Leptine is een eetlustremmer die in vetcellen aangemaakt wordt. Insuline wordt in de alvleesklier aangemaakt wanneer het glucosegehalte (suiker) in ons bloed toeneemt. De twee hormonen samen communiceren met een groep zenuwcellen in het hersengebied de hypothalamus (de zgn. pro-opiomelanocortine neuronen, POMC). Vervolgens zenden deze zenuwcellen in de hersenen signalen via het zenuwstelsel en stimuleren zo de productie van bruine vetcellen en gewichtsverlies.

De onderzoekers vonden in het laboratorium de enzymen die dit bovenstaande proces reguleren. De enzymen verlagen de activiteit van beide hormonen, insuline en leptine. Het remmen van de enzymen zorgt voor een hogere activiteit van de hormonen, waardoor meer bruine vetcellen aangemaakt worden en dus meer vet wordt verbrand in plaats van opgeslagen.

Dit hele proces houdt in normale situaties ons lichaamsgewicht op peil. Obesitas, veroorzaakt door overvoeding, zorgt voor een verstoring van de productie van bruine vetcellen. De onderzoekers hopen in de toekomst mensen te laten afvallen door de activiteit van de enzymen te verlagen. Daar rolt helaas niet meteen een therapie uit. Wel is nu weer een stap gezet bij het ontdekken van het mechanisme.

Het onderzoek is verschenen in Cell.
Dit artikel afdrukken