Hasna Chelhi
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Fransen eten gemiddeld 2,5 maal de aanbevolen hoeveelheid vlees per week, 1,5 kilo. Maar die consumptie daalt. Zelfs veganisme zou in trek zijn. Mediaberichten spreken van 'steeds meer' mensen die 'steeds vaker' voor geen of minder vlees kiezen. Eindelijk is er een onderzoek dat enig cijfermatig houvast biedt.

Dertig procent van de Fransen wil minder vlees gaan eten. Dat percentage is het resultaat van een stijgende reeks. Dat blijkt uit een studie van onderzoeksinstituut Xerfi.

De druk op consumenten om minder vlees te eten komt zowel van binnenuit als van buiten. Media-aandacht voor wat slecht is aan vlees laat Fransen zelf vlees willen minderen; veganistische activisten roepen op tot geweld tegen slagerijen.

Als oorzaak voor de dalende vleesconsumptie gelden niet alleen de aandacht voor de relatie tussen kanker, een verhoogde cholesterolniveau en diabetes maar ook de industriële schaal waarop vlees wordt geproduceerd en verwerkt. Bewegende beelden van stallen en slachthuizen en het paardenvleesschandaal (illegale bijmenging van paard in rundvleesproducten) overtuigden consumenten om minder vlees te eten. "Er is groeiende bezorgdheid over de arbeidsomstandigheden op boerderijen", schrijft Bloomberg.

In Frankrijk is pas de laatste jaren sprake van uitgebreide media-aandacht voor een meer vegetarische eetstijl. Op Bloomberg zegt Geoffroy Le Guilcher, schrijver van een boek over dierenrechtenactivisme, “Franse consumenten worden eindelijk wakker, tientallen jaren na de rest. Een nieuwe generatie activisten doet mensen beseffen dat er zelfs in het land van het vlees weinig pleit voor het consumeren ervan.”
Dit artikel afdrukken