'Veilig en schoon'
De Nederlandse regering zette de beslissing om al dan niet naar schaliegas te gaan (proef)boren eind 2011 op een laag pitje. Minister Henk Kamp onderzoekt momenteel of schaliegaswinning 'veilig en schoon' kan plaatsvinden. Zowel in de politiek als de maatschappij ligt schaliegas gevoelig. Noord-Brabant, een van de beoogde locaties voor proefboringen, besloot zich in 2013 'schaliegasvrij' te verklaren. Het plan daartoe ligt nu voor ter besluitvorming.
Brabants verbod loopt vooruit op onderzoeksuitkomsten
In een brief aan de Brabantse Provinciale Staten stelt minister Kamp dat het Brabantse verbod 'vooruitloopt op de uitkomsten van onderzoek dat nog wordt gedaan naar eventuele risico’s', aldus de krant.'Hij meent dat de provincie er ten onrechte al van uitgaat dat er risico’s zijn voor vervuiling van het grondwater, bijvoorbeeld door het gebruik van chemicaliën en kraken van de diepe ondergrond (fracken).'
In het Europa is veel onrust over de bedreigingen voor landbouw en milieu die met schaliegaswinning gepaard gaan. Onder andere in Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië wordt naarstig gezocht naar alternatieve manieren om het aantrekkelijke energiepotentieel in de bodem toch te kunnen ontsluiten. In de VS ligt dat heel anders, daar winnen de economische voordelen het vooralsnog van de milieubezwaren en wordt volop schaliegas gewonnen.
Fotocredits: www.schaliegasvrij.nl
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Hebzucht kent geen grenzen. Welkom in de wereld van Kamp en kompanen: http://www.npo.nl/tegenlicht/04-09-2011/VPWON_1158966
Ik zie steeds vaker berichten dat in de VS nou juist op veel plaatsen gestopt (gaat)wordt(en) met fracking, omdat er rond die plaatsen niet alleen vervuild grondwater is, maar ook heel veel aardbevingen en in Groningen weten ze met het gewone gas daar ook al alles van.
Als schaliegaswinning in Nederland "veilig en schoon" kan plaatsvinden, dan is dat een "wereldprimeur", waar heel veel mee te verdienen is, mits op tijd alle patenten wereldwijd geregistreerd worden. Bij ons pompt de NAM zwaar verontreinigd afvalwater de grond in. Wel erg diep, maar onze kinderen moeten wel weten dat ze daar nooit moeten gaan boren. Ook veilig, maar Staatstoezicht op de Mijnen heeft wel geconstateerd dat er afvalwater lekt in de bodem. Dezelfde NAM gaat kijken of dit schadelijk is voor de natuur. Maar wat verstaat de NAM onder "de natuur"?