De provincie Noord-Brabant wil vandaag officieel regelen dat er in de provincie geen proefboringen naar schaliegas gaan plaatsvinden. Minister Henk Kamp vindt dat de provincie daarmee voorbarig is, schrijft het Brabants Dagblad.

'Veilig en schoon'
De Nederlandse regering zette de beslissing om al dan niet naar schaliegas te gaan (proef)boren eind 2011 op een laag pitje. Minister Henk Kamp onderzoekt momenteel of schaliegaswinning 'veilig en schoon' kan plaatsvinden. Zowel in de politiek als de maatschappij ligt schaliegas gevoelig. Noord-Brabant, een van de beoogde locaties voor proefboringen, besloot zich in 2013 'schaliegasvrij' te verklaren. Het plan daartoe ligt nu voor ter besluitvorming.

Brabants verbod loopt vooruit op onderzoeksuitkomsten
In een brief aan de Brabantse Provinciale Staten stelt minister Kamp dat het Brabantse verbod 'vooruitloopt op de uitkomsten van onderzoek dat nog wordt gedaan naar eventuele risico’s', aldus de krant.'Hij meent dat de provincie er ten onrechte al van uitgaat dat er risico’s zijn voor vervuiling van het grondwater, bijvoorbeeld door het gebruik van chemicaliën en kraken van de diepe ondergrond (fracken).'

In het Europa is veel onrust over de bedreigingen voor landbouw en milieu die met schaliegaswinning gepaard gaan. Onder andere in Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië wordt naarstig gezocht naar alternatieve manieren om het aantrekkelijke energiepotentieel in de bodem toch te kunnen ontsluiten. In de VS ligt dat heel anders, daar winnen de economische voordelen het vooralsnog van de milieubezwaren en wordt volop schaliegas gewonnen.

Fotocredits: www.schaliegasvrij.nl
Dit artikel afdrukken