Wakker Dier zegt in op zijn website: de stal dreigt 11 keer groter te worden dan de grens van een megastal en 8 keer groter dan de grens die in het wetsvoorstel van Bleker staat. Daarmee wordt het verreweg de grootste stal van Nederland; de eerste gigastal. "Ongelooflijk dat deze gigastal, waar zoveel maatschappelijke weerstand tegen is, achter de schermen van alle kanten onze belastingcenten toegeschoven krijgt. Het wordt daarmee de eerste staatskolchoz van Nederland", aldus Wakker Dier.
Fractievoorzitter Marianne Thieme van de Partij van de Dieren noemt het 'abject' dat de stal gelden ontving van de regionale en de landelijke overheid. Volgens de website van de partij zegt ze: “Niet alleen met het oog op dierenwelzijn, maar ook omdat er een verbod is aangekondigd op megastallen. Overheden die in tijden van crisis de megamorfose van het palleteland subsidieren tegen de wens van de meerderheid van parlement en bevolking, vragen om moeilijkheden!” Ze vraagt Bleker het geld per direct terug te vorderen en megastallen in het vervolg uit te sluiten van subsidies. Ook wil ze weten hoeveel geld de megastal van het rijk heeft ontvangen en hoeveel van de provincie.
De Kamervragen van Marianne Thieme zijn hier te lezen. De uitzending is via de website van Nieuwsuur te bekijken.
Marcel Kuijpers, een van de initiatiefnemers van het Nieuw Gemengd Bedrijf publiceerde in februari jl. op Foodlog een opiniestuk over de stallen die volgens hem dier- en milieuvriendelijkheid beogen en op die aspecten juist omarmd zouden moeten worden. Eerder deze week verklaarde hij naar aanleiding van het nieuws dat ook diervriendelijke kip reeds dit najaar uit voormalige Oostbloklanden zal gaan komen dat onbestendig overheidsbeleid heeft bijgedragen aan het bemoeilijken van de kansen voor de kippensector om zich in Nederland te vernieuwen.
Fotocredits: bladzijde uit een Russisch boekje over de staatsboerderij Kolchoz uit de Soviettijd, Taowaki
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Piet, ik geloof je direct als je zegt dat je veel ervaring hebt met transportbanden. Ik echter niet en door zijn vakantie kan Marcel er nu zelf niet op antwoorden. Dus we kunnen wel gaan bedenken wat er allemaal mis zou kunnen gaan, maar misschien moeten we het voor dit moment even laten rusten.
Ruud, ik heb genoeg transportbandenervaring om te stellen dat het hele transportbandengedoe in het NGB tot meer problemen kan leiden dan voorzien. Transportbanden storingvrij laten draaien lukt aleen met een schoon product. En dat is bij het NGB niet het geval. Kippemest en losgelaten veren kruipen dan op ongewenst plaatsen in het transbordbanden systeem met storingen tot gevolg. Bovendien zul je bij de lange afstandstransportbanden in het NGB een monteur nodig hebben die tijdens het "laden" voortdurend aan de afstellingen moet sleutelen om de tranportbanden in het midden van de rollen te houden. In een proefopstelling eerst een en ander uitzoeken lijkt me meer dan zinvol.
@Piet Hoe het precies zit met de overgang van de beweegbare vloeren naar de transportband weet ik niet, aangezien ik me niet bezig houd met het 'technische' ontwerp van Nieuw Gemengd Bedrijf. Ik weet wel, dat Marcel en zijn broers op geen enkel onderdeel over 1 nacht ijs gaan. Om die reden verwacht ik daar dan ook geen problemen.
@Wouter Je noemt sociale coherentie en hebt het over een grens die je legt bij 'professionele familiebedrijven', zijnde voor jou pa, ma en kinderen. Maar ik zou even goed kunnen uitleggen, dat NGB een familiebedrijf is: Marcel met zijn 2 broers, samen met hun 3 bedrijfsopvolgers gaan het pluimveebedrijf runnen en het varkensbedrijf wordt door 2 neven van elkaar gerund. Met andere woorden dit zijn een aantal families (ook nog eens onderling verbonden) die hebben besloten tot een (gedeeltelijke) integratie van hun bedrijven om zo een dergelijk nieuw concept te kunnen realiseren. In een gesprek dat wij in mei met Bleker hebben gehad, contstateerde hij ook dat een dergelijke integratie van familiebedrijven een goed compromis zou kunnen zijn tussen klein blijven (familiebedrijf) en toch doorontwikkelen.
@Hendrik De woordkeuze in je reacties is zodanig, dat ik vrees dat er weinig eer te behalen valt met het reageren op jouw opmerkingen. Toch maar een kleine poging. Als je vanuit het nutriëntenoverschot in Nederland roept "weg met die staatskolchoz" (mooie geuzennaam trouwens), maak je eigenlijk een denkfout: vanuit onvrede over de huidige situatie ben je tegen het nieuwe (=NGB) wat hier nu juist een stap voorwaarts zou kunnen zijn in het nutriëntenverhaal. Overigens is de naam Nieuw Gemengd Bedrijf niet 'gekaapt', maar bewust al jaren geleden gekozen, omdat het beeld van de onderzoekers in de ontwerpfase was om een modern (=nieuw) systeem te ontwerpen op basis van de principes van het oude gemengd bedrijf (namelijk over en weer gebruiken van grondstoffen en reststromen). Wat in de huidige discussies over NGB ook nogal eens verloren gaat, is dat het plan in de huidige vorm ook nog niet af is. Wat de buitenwacht nu ziet is met name de dierhouderij in NGB, maar in het totaalontwerp staan ook de plantaardige 'poten'. In de komende tijd gaan we bezig met het zoeken van deelnemers daarvoor onder de bestaande bedrijven in de omgeving (die er voldoende zitten). Daarnaast proberen we trouwens ook voor elkaar te krijgen, dat er toestemming komt om in het landbouwontwikkelingsgebied waar NGB komt een mestrioleringssysteem aan te leggen, zodat ook bestaande veehouderijbedrijven in het LOG kunnen meedoen in NGB en hun mest ondergronds naar de Bio-energiecentrale van NGB kunnen transporteren.
Ik hoop met deze toelichting duidelijk te maken, dat ons denken niet is gestopt toen de vergunningen zijn aangevraagd.
In de natuur heb je geen afval en/of reststoffen. Dus in de landbouw ook niet?!
Gisteravond schijnt o.a. een bedrijf hier uit de buurt in het nieuws te zijn geweest waar biovergisting nu in eens een grote kostenpost is geworden. Dat duidt er op dat ook landbouw gewoon natuur is.
Hoe zit het met de zgn. groene kern van deze geplande rotte appel vanuit de financiële kant benaderd?
Enne, Verhagen schijnt geen medelijden te hebben?!
Dick, ik zie dit iets anders.
Het mag zo zijn dat ik wat te veel bier drink, te vaak een glas wijn hef, of aan een lekker glas talisker nip, maar over het algemeen consumeer ik juist genoeg om mijn lijf gezond te houden en die prestaties te leveren die men van mij vraagt. Doordat echter voor een groot deel voor de export wordt geproduceerd stikken wij in de overtollige nutriënten waar we geen raad mee weten. Centripetal concentration op wereldschaal. Afgelopen herfst en winter zijn er hier weer tig strontmagazijnen bijgekomen. Waar laten we die prut. Intensief en extensief er is in dit kikkerlandje gewoon te veel. Wat dat betreft weg met deze staatskolchoz. Vraag? Waar is het beleid!