De Tweede Kamer wil opheldering over de omvang van de steunmaatregelen van de EU voor groente en fruit als steun ter compensatie van wegvallende omzet als gevolg van het Russische voedselembargo tegen Europese producten, zegt Boerderij.

'Fooitje'
Nederland zou in vergelijking met andere landen een beperkt bedrag hebben gekregen bij de eerste compensatieronde waarvoor de EU €125 miljoen toekende. CDA-Kamerlid Jaco Geurts spreekt van 'een fooitje'. Hij krijgt bijval van boerenbestuurders (LTO Nederland). Zij zijn van mening dat de Nederlandse overheid te traag heeft gehandeld. Het ministerie ontkent dit ten principale.

Drie landen, drie verschillende strategieën
Geurts vraagt staatssecretaris Sharon Dijksma de Tweede Kamer aan te willen hoe de gang van zaken is geweest. Een grote Kamermeerderheid steunde hem.
Nederland kan 22.200 ton appels en peren en 6.800 ton tomaten, wortels en komkommers vergoeden uit de jongste ronde van steunmaatregelen. Voor kool, bloemkool, broccoli en champignons bestaat geen speciale regeling meer. Wel kunnen lidstaten vergoedingen uitkeren voor het uit de markt nemen van 3.000 ton andere producten.

Geurts vindt dat Nederland te weinig krijgt. De Poolse minister Marek Sawicki sprak zich gisteren in aanmerkelijk sterker termen uit over de schade die zijn land van de Russische voedselboycot ondervindt. Hij richtte zijn gram tot Eurocommissaris Dacian Ciolos en zei dat hij de gevolgde aanpak vond getuigen van 'totaal onbenul'. Frankrijk koos er vanwege emotionele reacties van tuinders voor € 75 miljoen inkomenssteun uit eigen zak te betalen.

Fotocredits: planten, spielenberg
Dit artikel afdrukken