Voor Foodlog schrijf ik mijn verhaal over de belevenissen van Sjouk het kalf en de vragen die mijn project ‘zonder melk geen vlees’ oproept.

In de dagelijkse praktijk ben ik dagelijks met het duo Sjouk en Spek bezig. Ze zijn continu in mijn gedachten en ik ben iedere middag even bij ze om te kijken hoe het met gaat, ze te knuffelen en wat brok te geven. Op de facebookpagina van Sjouk schrijf ik dagelijks een stukje en post ik foto’s en filmpjes.

Naast de vele belevenissen en het plezier dat ik onderweg in dit initiatief beleef, kom ik ook steeds weer voor dilemma’s te staan. In verhaal 9 vertel ik hoe ik om ben gegaan met met de eerste keuzes die ik moest maken. Mijn meest recente dilemma dateert van 3 oktober.

Van buiten naar binnen
Sjouk en Spek zijn op 2 oktober weer van buiten naar binnen gegaan. Een mooie uitspraak van boer Maarten, waar Sjouk en Spek in de kost zijn, over kalveren van buiten naar binnen halen: ”Zulk spul moet je met je overhemd binnenhalen, niet met je winterjas.” Het is gebruikelijk en nodig (?) om kalveren na het binnenhalen te ontwormen.

Ontwormen kan op verschillende manieren. Je kunt proberen longwormdruk te voorkomen door de dieren voldoende weerstand op te laten bouwen, kruidenmengsels te voeren, voldoende te 'omweiden', of je kunt ze behandelen. Ik consulteer als ik iets niet weet- en als burgermeisje weet ik eigenlijk niet zoveel van kalveren - of voor een dilemma sta verschillende (bio, hobby, biodynamisch, gangbaar) melkveehouders. Geen van hen wil dat hun dieren ziek worden. Allemaal zoeken ze naar een oplossing, allemaal maken ze keuzes gebaseerd op hun levens- en bedrijfsvisie.

Ik beweeg mee met de lijn van de bedrijfsvoering van (gangbare) boer Maarten. Boer Maarten helpt me dagelijks en geeft vanuit zijn ervaring en werkwijze advies. Dus stelde hij voor te ontwormen met Noromectin pour-on, een middeltje dat je over de rug aanbrengt.

Bij de veeartsenpraktijk een flesje gehaald. Ook daar kreeg ik advies en werd ik goed te woord gestaan. Op 4 oktober was het zover: de 'pour-on' aanbrengen. Als kritische medicijngebruiker was dat toch wel even slikken merkte ik, want ik weet inmiddels dat het anders kan. Vóór het opbrengen moet er antwoord komen op de vraag hoeveel Sjouk en Spek nu eigenlijk wegen. Hun gewicht weten is nodig voor een goede dosering. Het meetlint werd uit de kast gehaald. Van buiten naar binnen, ontwormen…. Kijk mee in onderstaand filmpje:


Biest, ethiek en kennis
Eind september sprak ik veearts Wenno Wagenaar, die al 35 jaar praktijk houdt. Een boeiend gesprek dat nog veel langer had kunnen duren. Ik heb het 1,5 uur durende gesprek met knippen en plakken nu teruggebracht tot 15 minuten kijken. Nog steeds lang voor een 'clip'. Toch ben ik niet verder gaan snijden omdat ik zo veel te weten ben gekomen over hoe er bij ons en in het buitenland met kalveren om werd en wordt gegaan. Ik nodig iedereen van harte uit om naar deze 15 minuten te kijken en luisteren.


Ik ben heel erg benieuwd welke vragen, aanvullingen en/of ideeën dit gesprek naar boven haalt. Hoe kijk jij naar bijvoorbeeld de ethiek, wat vind je van Wenno's idee over het seksen van sperma... wel of niet doen?

Het gesprek met Wenno zette mij in ieder geval aan het denken. Kalvermesterijen?! Zo gek nog niet... Ik kijk uit naar de reacties.

Gesprekken tussendoor
Naast mijn dagelijkse bezoek aan Sjouk en Spek en het benaderen van mensen om mee in gesprek te gaan, loop ik door Sjouk het kalf ook ‘zomaar’ mensen tegen het lijf. Zoals Marius de Jong, broer van boer Maarten. Marius gaf aan met me te willen praten. Zo gevraagd, zo gedaan. Het werd een gesprek met een zeer gevarieerde inhoud, genieten van Sjouk en Marius die zich zorgen maakt over de boerentoekomst: "zonder boeren geen kringlooplandbouw."

Vragen? Aarzel niet ze te stellen!
Dit artikel afdrukken