Oudere vrouwen kunnen hun risico op een herseninfarct nadrukkelijk verminderen door bananen te eten. Ook ander fruit, groente en aardappelen zijn goed, als er maar kalium in zit.

Kalium
Van kalium is bekend dat het de bloeddruk verlaagt. Het werkt tegenovergesteld aan natrium, dat in keukenzout zit. Een beroerte is een acute aandoening in de bloedvaten van de hersenen en hangt vaak samen met een verhoogde bloeddruk.

Onderzoekers van het Albert Einstein College of Medicine in New York analyseerden data van 90.000 vrouwen tussen de 50 en 79 jaar. De leden van de onderzoeksgroep hielden zelf bij wat ze eten en drinken. Die gegevens, verzameld over een tijdsbestek van elf jaar, vormden de basis van het onderzoek.

De onderzoekers zijn stellig over de conclusie omdat de uitkomsten zo uiteen lopen. Vergeleken met de vrouwen die de laagste inname van kalium uit voeding rapporteerden, hadden zij met de hoogste inname ongeveer een kwart minder kans op een beroerte.

Dagelijks groente en fruit
Hersenbloedingen en -infarcten zijn doodsoorzaak nummer vier in de VS, evenals in Nederland. Daar staat tegenover dat maar een zeer gering deel van de Amerikaanse bevolking (16.6%) de door de World Health Organization aanbevolen hoeveelheid (3500 mg/dag) binnenkrijgt. In junk food zit praktisch geen kalium, maar wel veel natrium uit zout, merken de onderzoekers op.

Een dagelijks dieet met voldoende groente en fruit kan een tekort aan kalium voorkomen. In de voeding van ouderen ontbreken verse groente en fruit echter vaak. Kalium kan ook in de vorm van een supplement worden ingenomen, maar een dagelijks banaantje geniet ook om andere redenen de voorkeur.

Fotocredits: Delighted, Nicolas Alejandro Street Photography
Dit artikel afdrukken