De biologische landbouw de komende jaren gestaag moeten groeien. Het streven van Verburg is dat in 2011 15 procent van alle voedingsmiddelen biologisch is. 'Het aandeel van de biologische landbouw moet groeien en niet alleen vanwege de rol die deze manier van produceren speelt bij duurzaamheid. Biologische landbouw is ook een uiting van de verbondenheid van de consument met de manier waarop wordt geproduceerd, met de boer en de tuinder.' Weinig resultaat
Welke maatregelen de minister inzet om de biologische consumptie op te schroeven is niet bekendgemaakt. De overheid probeert al vele jaren de biologische consumptie te stimuleren, maar zonder veel resultaat. Onderzoek wees uit dat Nederland in 2006 in de Europese middenmoot vertoefde. Ongeveer 2 procent van een gemiddeld boodschappenmandje bestond toen uit biologische producten.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Vroeger kakte en piste men waar men stond. Toen plantte de burgerij WC-potten neer en nu doen we het allemaal op (...) de bril.
Biologische landbouw is ook een uiting van de verbondenheid van de consument met de manier waarop wordt geproduceerd, met de boer en de tuinder.'
In Noord-Korea en Brazilie heb je de Dag van de Boer, met precies dat doel. Ik voel echter bij lekkere bijna-duurzame tomaten ook verbondenheid met de tuinder. Terwijl ik in mijn tomatensoep roer, denk ik aan de ijverige Poolse pluksters die hem hebben mogelijk gemaakt. Wil LNV ons laten geloven dat niet-biologisch eten uit een soort onpersoonlijke fabrieken komt en biologisch uit een Ot&Sien-landschap? Een beter idee lijkt mij het doorlichten van het te vage keurmerk biologisch. Want dat is niet altijd logisch.