Zelfregulering
Het kabinet is geen voorstander van de voorstellen, maar geeft de voorkeur aan zelfregulering door de voedselketen zelf, blijkt uit de Kamerbrief in reactie op Geurts' initiatiefnota. 'Op dit moment loopt een proef om te kijken of zelfregulering werkt in de agrofoodsector en in de mode-sector', schrijft Boerderij. Volgens het kabinet moeten leveranciers en afnemers zelf toezien op het nakomen van onderlinge afspraken en is dat geen taak voor de overheid. Bovendien is in de landbouw 'al intensieve samenwerking toegestaan, zowel op het niveau van producenten, als in de keten tussen producenten en verwerkers', schrijft Boerderij.
Weinig klachten
In het kader van de lopende pilot 'gedragscode eerlijke handelspraktijken' is een meldpunt ingericht. Daar zijn nog maar weinig klachten binnengekomen. Het ministerie wil daarom meer bekendheid geven aan de proef en de mogelijkheid klachten in te dienen in geval van 'onredelijke voorwaarden of eenzijdige wijziging van contractvoorwaarden in reeds afgesloten contracten'. Daarom zal komende maand een gerichte oproep uitgaan aan LTO Nederland, de levensmiddelenindustrie en de supermarkten om de leden van deze organisaties te wijzen op het bestaan van de pilot.
Het kabinet verwacht tenslotte nog dit jaar de resultaten van het onderzoek door de Autoriteit Consument en Markt naar 'de prijsvorming in de voedselketen'.
Fotocredits: Bureau of Land Management Oregon/Washington
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Waarom kom je met die communisten aankakken. Neem de situatie onder het Steagall Amendment van 1941 in de VS. Geen communisten, wel een periode waarin de boeren stabiele goede prijzen kregen. De kant die jij op wil binnen de ideologie van de (gemodificeerde) vrijhandel wordt toch niet gepruimd? Zie garnalenvissers j.l.
De prijsvorming van onze landbouwproducten is een drama voor de boer, tuinder en visser. Het is niet de taak van de regering om de prijzen vast te gaan stellen. Dat systeem werkt niet zoals we bij het communistisch staatsmodel gezien hebben. De producenten moeten zich gaan organiseren en dit is een goede gelegenheid voor de boerenstands organisaties zoals de KNBTB en de LTO om op commercieel gebied wat voor hun leden te doen. Zij zijn best in staat om de prijzen de goede kant op te sturen. Hierbij moet het aanbod nadrukkelijk ook gestuurd worden. Dat levert snel een spanningsveld op met de NMA. Lastig karwei maar niet onmogelijk.