1
Fotocredits: Lege schappen bij AH, Annika de Jong voor Foodlog Media

Flash‘Kaashack’ blijkt software-gijzeling

Cybercriminelen ontdekken de voedselketen. Dat blijkt uit de 'kaashack' bij Bakker Logistiek, waardoor de afgelopen dagen bij Albert Heijn de kaasschappen leeg raakten. De hack was een aanval met gijzelsoftware. Bedrijven die gelden als 'vitale infrastructuur' kunnen bij een hack aankloppen bij het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Dat mag bijvoorbeeld als je in de elektriciteitsvoorziening, internettoegang, drinkwater of het betalingsverkeer zit. Bakker Logistiek valt niet in zo'n vitale categorie en moest het zelf oplossen. Bedrijven in de logistiek en de maakindustrie zijn kwetsbaar voor de relatief laagdrempelige gijzelsoftware, omdat ze bovengemiddeld oude systemen gebruiken. Je legt niet even een lopende band stil om de software te updaten. Dat hebben criminelen inmiddels door.

NOS - Oproep na kaas-hack: 'Bestempel voedselvoorziening als vitale infrastructuur', 14 apr 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Cécile Janssen
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog
  • #1
  • 7 mrt '24
  • 18:27

De 'kaashack' kostte Bakker Logistiek uiteindelijk €3,5 miljoen aan schade, schrijft het FD in een bericht over de 'bierhack' bij Duvel Moortgat deze week.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.