De kaas die gebruikt wordt op producten als cheeseburgers en pizza's is vaak nep. In plaats van kaas gebruiken fabrikanten en pizzabakkers op grote schaal zogenoemde analoogkaas, een mengsel van palmvetolie, zetmeel, melkeiwit en zouten. Dat blijkt uit een test van het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde van de RVU. Deze analoogkaas is veel goedkoper dan echte kaas. Kenners in de kaasbranche schatten dat 25 tot 40% van de kaas die in kant-en-klaarmaaltijden, snacks, pizza’s en pasta’s wordt gebruikt, nepkaas is.

Naast de prijs spelen ook andere eigenschappen een rol in het gebruik van analoogkaas. Fabrikanten willen soms kaas die snel smelt en in andere situaties juist niet. Soms wordt kaas toegepast in producten die worden gebakken in een oven bij 400 graden. Daar kan gewone kaas niet tegen. Door kaas te mengen met analoogkaas kunnen de juiste eigenschappen worden verkregen.De Consumentenbond noemt het gebruik van analoogkaas een vorm van misleiding en wil dat de Voedsel en Warenautoriteit onderzoek gaat doen. Volgens de Warenwet mag een fabrikant geen onjuiste indruk wekken over de samenstelling van het product. "En dat is denken wij wel het geval als je een pizza met kaas verkoopt, waarvan 70% nepkaas blijkt te zijn", aldus een woordvoerder van de Consumentenbond. "Wij vinden dat de fabrikanten duidelijk moeten melden dat het nepkaas betreft."


bron: AD met dank aan foodholland


Wat is nou erger, dat we het niet wisten of dat het gebeurt en er nog veel meer gebeurt om producten zo te maken als we ze graag kopen - makkelijk, vers en nog eeuwen te bewaren ook?
Dit artikel afdrukken