In een kort berichtje brengt Boerderij het voor de familie Van de Voort heugelijke nieuws.

Jan-Dirk van de Voort, zijn zoon Peter en zijn vrouw Irene werken al decennia aan een project dat gestart werd door de vader van Jan-Dirk. Vader Peter koos voor een afwijkende koe, de uitheemse en wat kleinere Jersey, die een vettere melk geeft dan Nederlandse koeien. Jan-Dirk leerde er kaas van maken. Drie decennia later mocht ik meehelpen die te verkiezen tot de Beste van Nederland. Een hele eer, want het is een even unieke als heerlijke kaas.
Als cadeau is het weer eens wat anders dan de Old Amsterdam en Reypenaar die in de grote wereldsteden en op Schiphol de Nederlandse smaakkunst op het gebied van kaas vertegenwoordigen. Ook lekkere kazen trouwens, al is Remeker nadrukkelijk mijn favoriet van deze drie.

Staatssecretaris Van Dam, zoals hij in Nederland heet, koos voor de Remeker-kaas omdat hij die beschouwt als "een mooi voorbeeld van Nederlands traditioneel product, innovatief gemaakt in balans met de natuurlijke omgeving."

In de kaas zit inmiddels ruim 30 jaar keihard werken aan de ontwikkeling van een totaal vernieuwend en zeker niet traditioneel product. Daarom kunnen de Remekerkazen nu als een topproduct gelden.

Van Dam lijkt als signaal af te willen geven dat de topprestatie van Van de Voorts een voorbeeld kan zijn. Hij wil er zijn collegaministers, die veelal net als hij met bergen boeren in crisis zitten, mee laten zien hoe ook zij hun boeren misschien wel moeten inspireren.

Boeren weten dat het maken van zo'n kaas voor minder dan een promille van hen is weggelegd. Die dertig jaar hebben ze bovendien niet om de crisis voor te blijven. Ze weten nu ook dat Van Dam weinig van traditionele Nederlandse koeien snapt.

Het Kerstcadeautje van de Nederlandse minister voor zijn Europese collega's is mooie symboolpolitiek, maar niet meer dan dat. Remeker is het unieke resultaat van decennialang volgehouden ondernemersgeloof in eigen kunnen. Zo'n kaas is geen oplossing voor de boeren die-wat-anders-moeten omdat Remeker ontstaan is uit het positieve tegendeel.

Mensen als de Van de Voorts hebben niets met crisis en kunnen er niet eens in geraken. Presenteer hen daarom niet als oplossing.
Dit artikel afdrukken