De kazen rijpten 6 maanden lang in een kaaspakhuis in het West-Zwitserse Berthoud. Terwijl ze daar lagen te rijpen, 'luisterde' de ene naar rock, een tweede naar Mozart en een derde naar hiphop.

De vierde kaas rijpte in alle rust, zonder al die muzikale herrie.

Kunstwetenschappers en lokale fijnproevers denken te hebben ontdekt dat muziek smaakverschil oplevert. De ‘hiphop-kaas’ zou duidelijk veel fruitiger, zachter en bloemiger smaken. Kaasmaker Beat Wampfler is verheugd en hoopt dat jongeren dankzij deze resultaten meer kaas gaan eten, schrijft het AD.

Uit een eerder Brits onderzoek bleek dat koeien bij rustgevende muziek meer melk produceren, schreven we eerder op Foodlog. De vraag is of de kaas van het Zwitserse onderzoek afkomstig is van de koeien die hun leven vrij van herrie leven of naar een diervriendelijke ‘slow jam’ of - zoals ook al eens gunstig voor de koe bleek - naar Mozart luisterden terwijl ze in hun uiers melk maakten.

Als dat het geval is, is de volgende vraag: hoe kan het dat de kaas van heftige hiphop houdt en de koe van mooie Mozart?

Hasna Chelhi
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Natuurlijk is de echte vraag ook of die rijpende kazen wel allemaal van dezelfde koeien en kaasmaker kwamen. Anders kan die andere smaak zomaar aan iets anders liggen. De kunstonderzoekers zeggen in de opzet van hun onderzoek weinig dat die mogelijkheid uitsluit.

De Zwitsers willen een nieuwe test doen. Daarin moeten biochemische samenstelling van de kaas onder de loep worden genomen. "Want misschien ontstaan er verschillen tijdens het rijpen en kunnen we die aan de muziek toeschrijven.’’ Maar het kan natuurlijk ook aan de koe en de weide liggen.

Kaasmaker Wampfler reageert alvast blij dat zijn hiphop-kaas uit de test sprong. "Er zijn', zegt hij, "al mensen die bellen met speciale verzoeken. Of ik kaas kan maken met blues, AC/DC of countrymuziek. Ik zie in ieder geval volop mogelijkheden."
Dit artikel afdrukken