Londen blijkt 8.622 afhaalrestaurants te tellen. Dat zijn bijvoorbeeld broodjeszaken, kebabtentjes en fish and chips-afhaalpunten, waar gefrituurd, calorierijk afhaaleten voorhanden is. De dichtheid van fastfood-afhaalpunten in de verschillende boroughs loopt uiteen van 24 tot 199 junkfood-gelegenheden per 100.000 bewoners. Het gemiddelde van heel Engeland blijkt op 88 te liggen. Voor de City of London, het hart van de stad, zijn geen data beschikbaar.

Boroughs
Borough Westminster blijkt landelijke topscoorder te zijn met 198,9 afhaalrestaurants per 100.000 bewoners. De minste afhaalpunten per inwoner zijn te vinden in Richmond upon Thames (63.5). Ook in Kensington and Chelsea, de borough met de hoogste gemiddelde huizenprijs van Londen, is de junkfood-dichtheid relatief laag (64).

De minste afhaalpunten per inwoner zijn te vinden in Richmond upon Thames (63.5). Ook in Kensington and Chelsea, de boroughs met de hoogste gemiddelde huizenprijs van Londen, is de junkfood-dichtheid relatief laag (64)
Kinderobesitas
In de Evening Standard zegt Yvonne Doyle van Public Health England: “We hebben te maken met een obesitas-epidemie; meer dan een vijfde van de volwassenen en kinderen eet meer dan één keer per week thuis een afhaalmaaltijd. Het is vooral zorgwekkend dat het op zoveel Londense kinderen impact heeft.” Ze denkt dat meer dan een derde van de kinderen in Londen overgewicht heeft als ze de basisschool verlaten. Volgens haar moeten raadsleden meer en sneller actie ondernemen om kinderobesitas aan te pakken. “Onze omgeving maakt het voor families moeilijker om gezonde keuzes te maken.”

Relatie afhaalpunten en obesitas
Volgens PHE is er steeds meer bewijs voor een verband tussen blootstelling aan afhaalpunten en obesitas. Ook blijkt uit gegevens van het National Child Measurement Programme dat er in armere buurten meer kinderen met overgewicht of obesitas zijn. PHE hoopt dat raadsleden de informatie van de kaart gebruiken om stappen te zetten in het bestrijden van kinderobesitas.
Dit artikel afdrukken