Op hun twee hectare grote tuinbouwbedrijf telen ze sinds twee jaar kersen onder glas. Onder een hemelsblauwe lucht met stralende zon stonden de kersen volop in bloei. In de kas dus. Tussen de bomen zoemde het van de bijen. Kuikentjes piepten en in de verte kraaide een haan. Hoewel er echt veel mensen meegenoten hing er een serene sfeer in de kas.
Lieske vertelde honderduit van de ‘grote stap’. Want hoe kom je in hemelsnaam op het idee om kersen te gaan telen in kas? Echtgenoot Corstiaan teelde lange tijd gerbera’s, maar er was vanwege een bestemmingswijziging (toekomstige woningbouw) niet genoeg toekomst voor zijn kas. Daarom verhuurde hij die een aantal jaren als caravanstalling, totdat de gemeente dat verhinderde. Er moesten weer planten in die kas, want daar is hij voor bestemd ook al verandert die bestemming.
Maar waarom kersen? Lieske komt uit de Betuwe en haar opa had altijd kersen. Ze heeft dus kersenbomenroots. Meer dan dertig soorten hebben ze staan en vorig jaar oogstten ze de eerste vruchten. Dit jaar komt er een grote hoos aan, want de bomen zijn inmiddels flink uit de kluiten gewassen.
Ik hoor u denken: waarom kersenbomen in een kas? Is dat nu nodig? Die moeten gewoon buiten staan en van de lucht en bewegingsvrijheid in de wind kunnen genieten.
Ik heb al een filmpje gemaakt van de bloesem. Begin mei mag ik terug komen om het kersen plukken te filmen. Ik kijk er nu al naar uit. Alvast een paar foto’s zien? www.jomajole.nl. O ja, ze verkopen kersen aan huis, over een maand.
Ik ben vergeten te vragen wat ze nou eigenlijk met de eieren doen.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Leuke teelt die kersen. Om te zien zeker en om er mee te werken ook denk ik. Toen ik de kasboomgaard van de familie Biemans een keer gezien heb, heb ik wel begrepen dat het ook een niet erg zekere teelt is. Taxuskevers, bloemrui en nog meer problemen waar kersenbomen mee te maken hebben maken het moeilijk. Zelfs nachtvorst in de kas. Ook de familie Biemans heeft vroeger andere producten geteeld en om de technisch verouderde kas nog wat te laten opleveren en om zelf nog wat te tuinen te hebben zijn ze aan de kersen begonnen.
Het is niet allemaal kersenbloesem wat er geurt.
Deze reactie kreeg ik van de familie Biemans:
Bedankt en erg leuk dat je onze site vernoemt en zo enthousiast bent over de kersenteelt onder glas. Wij merken de laatste jaren dat iedereen heel verbaasd is als je er over vertelt, en krijgen dan ook vele verzoeken voor rondleidingen.
Wij hebben dit jaar niet mee gedaan met kom in de kas maar hebben wel een open dag, die is op 24 mei tweede pinksterdag a.s. van 10.00 tot 16.00 uur. Wij hopen dat er dan volop prachtige en natuurlijk heerlijke kersen aan hangen. Voor meer informatie over deelnemers kun je kijken op de site van De Rith
Hier in de boomgaarden met superkersen betaal je gemiddeld vier tot 5 euro de kilo.
Door waarschijnlijk gedurende een bepaalde periode alleen op de markt te zijn met deze Hollandse kersen (en een beter rendement omdat het risico op barsten door teveel vocht (regen) sterk wordt reduceert)zouden ze weleens een interessante prijs kunnen krijgen voor de kilos die ze produceren. Het mooie van kersen is dat de prijs in de handel bijna geen top heeft (mits uiteraard de kilos beperkt blijven) want er zijn altijd consumenten te vinden voor een kilo superkersen 10 of misschien zelfs 20 € neerleggen, dat is met een voor een kilo appelen of peren geen haalbare kaart.
Ik heb blijkbaar een kersenboom in mijn moestuin staan in italie, die heel veel bloesem heeft maar uiteindelijk nauwelijks kersen vormt??
pandora,pandora bracelet,pandora bracelets, Buy pandora