Prima dat mensen voor hun product gaan staan. Het gebeurt me nog veel te weinig.
Nederlandse mosselbedrijven liggen juridisch in de clinch over het gebruik van de term 'Zeeuwse' op verkochte mosselen. Een nieuwkomer op de markt wil de term gebruiken voor mosselen die in Denemarken zijn gewonnen, verwerkt en verpakt. Dat meldt De Telegraaf. Enkele van de grotere spelers op de markt, waaronder Prins & Dingemanse, Aquamossel en Roem van Yerseke, willen voorkomen dat nieuwkomer SE Zeeland deze term kan gebruiken. Weliswaar komt ook een deel van de door hun verkochte mosselen uit Denemarken of andere landen, maar deze worden in ieder geval nog in Zeeland verwerkt en verpakt.
Zeeuws
‘Onze stelling is simpel. Een mossel uit Denemarken die daar ook is verwaterd, verwerkt en verpakt kan nooit een Zeeuwse mossel worden genoemd’, zegt directeur Floor de Groot van Aquamossel. De advocaat van SE Zeeland vindt echter dat de Zeeuwse industrie de term al lang heeft verkwanseld door jarenlang buitenlandse mosselen als ‘Zeeuws’ te verkopen.
Verwateren
‘Biologisch gezien kan alleen een mossel die in Zeeland is geboren en opgegroeid Zeeuws worden genoemd. Het zogenoemde verwateren (spoelen met Oosterscheldewater) en verpakken van buitenlandse mosselen in Zeeland maakt voor de smaak niets uit. Die mosselen zijn even Zeeuws of niet-Zeeuws als een Deense mossel die in Denemarken is verwerkt en verpakt’, zegt Jan Pieter Hustinx.
bron: distrifood
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Leuk om te weten Nick, ben toch benieuwd wat TNO dan heeft toegevoegd aan kennis ;-). En natuurlijk kweekten de Romeinen al mosselen en oesters aan palen en touwen. Vind het altijd boeiend hoe de mens zich inspant om grip te krijgen op de beheersbaarheid van de voedseltoevoer/aanmaak.
Ik heb mij vergist. De Galliciërs kweken hun mosselen op pontons sinds 1946. Vijftig jaar dus, geen honderd. Ze zijn het idee in Japan gaan halen. Patrick Walton (een aangespoelde Ier)experimenteerde met koorden tussen palen (bouchots) vanaf 1235 op de Atlantische kust van Frankrijk, en dus vroeger dan de vijftiende eeuw, zoals ik hoger schreef. Sorry.
In Nederland was de eerste hangcultuurkweker (op "sok" zals de Zeeuwen zeggen) die van Neeltje Jans. Ik meen mij te herinneren dat hij in 1986 begonnen is. Hij heeft succes in België omdat hij altijd een maand of wat vroeger kan oogsten dan Yerseke. van hem komt de "Rolls Royce" vergelijking.
De hangcultuur verdient dus beter. Ga er voortaan specifiek naar vragen. Ga trouwens TNO ook maar eens vragen hoe het verder gegaan is, want ik kan me niet echt voorstellen dat ze daar het ponton-wiel opnieuw hebben uitgevonden. Er zal wel iets meer aan de hand zijn. Deze persbijeenkomst was geloof ik in 2000.
Ik heb het zeven jaar geleden meegemaakt in Triëste. Ik was de enige Belg op een bivalvenconferentie van Globefish. Iedereen kwam mij in de lobby opzoeken met de openingszin "I want to sell mussels in Belgium", en of ik geen mogelijke klanten kende?
De Belgische klant is echter bijzonder kieskeurig. Italiaanse mosselen (Italië is de grootste producent in Europa, afwisselend met Spanje) hebben doorgaans een vleesgewicht van 12-13%, dat willen wij niet. De schelpen van hangcultuur zijn breekbaar en doorzichtig. Lelijk. In landen met een nieuwe mosselmarkt kun je dat allemaal proberen: halflege mosselen, diepvries, uit de schelp, voorgefrituurd, ingeblikt, tot mousse vermalen, in saus verpakt, noem het maar op, maar dat verzet natuurlijk veel minder volume dan die mosselpotten van anderhalve kilo zoals ze in dit land worden weggesleept. Mosselfeesten van 1000 Kg schelpen in één weekend zijn hier geen uitzondering. Daarenboven betalen we er meer voor dan de andere mosseleters. Een niet geringe hoeveelheid van de hangcultuurmosselen in de wereld wordt overigens nooit geoogst. Als er geen prijs wordt gemaakt, is het "lekko". Meestal is er niet eens een vraag voor. Ik heb altijd gezegd dat je met mosselen de wereldbevolking kunt voeden (de grootste producent ter wereld is overigens China). Maar je moet mensen vinden die mosselen willen vreten.
Men probeert nu ook hangcultuur in Vlaanderen, sinds een jaar of vijf. Voor de kust van Nieuwpoort groeien de beestjes als nergens anders, maar er is nog geen kilo van gecommercialiseerd.
Nick, waar blijven die hangmosselen dan toch? Ze worden vast niet weggegooid. Naar mijn bescheiden mening is er vooral niks mis mee: ze hebben lekker in vlees geinvesteerd ipv in schelp. Er zijn chefs die erbij zweren en spreken van de 'Rolls Royce' onder mosselen.