image Junkfood is niet alleen slecht voor de lichamelijke gezondheid, maar ook voor de geestelijke. Veel vet eten zorgt voor stemmingswisselingen en agressiviteit.

Dat zegt Joseph Hibbeln, arts en onderzoeker aan de Amerikaanse National Institutes of Health. Volgens hem hebben veel consumenten in de westerse wereld fundamentele tekorten aan noodzakelijke voedingsstoffen. Het gaat hierbij vooral om essentiële vetten die nodig zijn voor een goede werking van de hersenen. Dit zou leiden tot mentale problemen, zoals depressies en agressie, zegt hij in Psycholoog.net.
Hibbeln ziet een verband tussen de toename van het aantal moorden in 38 onderzochte landen sinds 1960 en de consumptie van omega-6-vetzuren van plantaardige oorsprong.

Omega-6-vetzuren verdringen omega-3-vetzuren in de hersenen, terwijl omega-3-vetzuren juist noodzakelijk zijn voor het brein. Japan bijvoorbeeld, waar veel vette vis op het menu staat, heeft veel minder last van moorden en depressies. Het gemiddelde menu in Australië bevat 15 milligram van omega-3-vetzuren, terwijl dit in Japan op 1000 milligram staat.

Bij mensen die last hebben van stemmingswisselingen is het omega-3-vetzuurniveau vaak laag terwijl het omega-6-niveau gestegen is. Hibbeln geeft aan dat de Nederlandse overheid een groot onderzoek houdt om te zien welke effecten voedingssupplementen op gevangenen hebben.

Psychiatrische storingen zijn volgens hem deels te voorkomen door een gezond voedingspatroon te volgen. Wat werkt tegen hart- en vaatziekten werkt ook tegen stemmingswisselingen. Volgens Hibbeln moeten oliën van plantaardige oorsprong worden vermeden, juist omdat die vol zitten met omega-6-vetzuren.

bron: IVM
Dit artikel afdrukken