Dat zegt Joseph Hibbeln, arts en onderzoeker aan de Amerikaanse National Institutes of Health. Volgens hem hebben veel consumenten in de westerse wereld fundamentele tekorten aan noodzakelijke voedingsstoffen. Het gaat hierbij vooral om essentiële vetten die nodig zijn voor een goede werking van de hersenen. Dit zou leiden tot mentale problemen, zoals depressies en agressie, zegt hij in Psycholoog.net.
Hibbeln ziet een verband tussen de toename van het aantal moorden in 38 onderzochte landen sinds 1960 en de consumptie van omega-6-vetzuren van plantaardige oorsprong.
Omega-6-vetzuren verdringen omega-3-vetzuren in de hersenen, terwijl omega-3-vetzuren juist noodzakelijk zijn voor het brein. Japan bijvoorbeeld, waar veel vette vis op het menu staat, heeft veel minder last van moorden en depressies. Het gemiddelde menu in Australië bevat 15 milligram van omega-3-vetzuren, terwijl dit in Japan op 1000 milligram staat.
Bij mensen die last hebben van stemmingswisselingen is het omega-3-vetzuurniveau vaak laag terwijl het omega-6-niveau gestegen is. Hibbeln geeft aan dat de Nederlandse overheid een groot onderzoek houdt om te zien welke effecten voedingssupplementen op gevangenen hebben.
Psychiatrische storingen zijn volgens hem deels te voorkomen door een gezond voedingspatroon te volgen. Wat werkt tegen hart- en vaatziekten werkt ook tegen stemmingswisselingen. Volgens Hibbeln moeten oliën van plantaardige oorsprong worden vermeden, juist omdat die vol zitten met omega-6-vetzuren.
bron: IVM
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Geestelijke gezondheid: Lees voor meer informatie over de relatie tussen voeding en geestelijke gezondheid ook eens het boek "Verantwoorde Voeding" van Dr. A. Hoffer en Dr. M. Walker. http://foodfacts.web-log.nl/voeding_gezondheid/boeken/index.html
Ondanks alle vette vis heeft Japan het Jappenkamp en de Birma-spoorweg (>100.000 doden) uitgevonden. Verhalen uit de kampen melden ongekende wreedheden. Droppings van gestoomde makreel hadden daar denk ik weinig aan veranderd.
De Schijf van Vijf, noch het boek 'Ik met mijn drietjes' zullen voor wereldvrede zorgen. Desondanks is moodfood voor criminelen in gevangenissen misschien niet zo'n slecht idee.
Ja. Je hebt volledig gelijk. Maar het doel is dan ook geen statische relatie te leggen. Meer om aan te geven dat een omgekeerd oorzakelijk verband mogelijk is en daarmee de noodzaak van een bepaalde conclusie te ondergraven.
Reasonable doubt noemen ze dat toch in al die Amerikaanse rechtbankseries :-)
@P, ook dat is onderzoek van n=1 ;-)
Het is hetzelfde als heemijzer en diabetes, roodvlees en kanker en wat al niet meer. Constant wordt er uit een studie dit of dat geconcludeerd en dan volgen onderzoeken die het tegenovergestelde vinden. En het is ook zo ontzettend gevoelig voor de mode van de dag, je herkent bijna de tijd waarin dit soort onderzoeken zijn gedaan: Momenteel zijn Omega-3/6 in de mode en dus wordt dat onderzocht. Maar zulke zwakke correlaties verbloemen soms de mechanismes die aan het werk zijn. Een fraai voorbeeld is het vermeende effect van fruiteten op de ontwikkeling van longkanker. Het blijkt na nader onderzoek dat rokers relatief minder fruit eten. (bron)
Ikzelf merk dat mijn eetpatroon door te stoppen met roken veranderd is. Ik lust veel meer fruit en groente. Ik kan mij de dag nog levendig herinneren nadat ik gestopt was met roken dat de smaak terugkwam. Ik at een bord boerenkoolstamp en het was me toch lekker. Ik was verbijsterd. Mijn eigen voorbeeld maakt duidelijk dat mijn verbeterde eetpatroon eerder een gevolg van een gezonder leven is dan een oorzaak.
Rokers, kroegtijgers, drinkers en dergelijke hebben een na-mij-de-zondvloed houding jegens gezondheid en die houding kan doorsijpelen in allerlei onderzoeken.