In Groot-Brittannië voerde minister van Internationale Handel Liam Fox dit weekend de druk op de Conservatieve Britse parlementsleden op. Alleen als zij zich achter de 'deal' van premier Theresa May scharen tijdens de beslissende stemming in de week van 14 januari, gaat May's brexit zeker door.

Stemmen de parlementariërs tegen May's deal, dan is de kans nog maar '50-50', aldus Fox, die spreekt van "een erezaak". Het parlement heeft het Britse volk over brexit laten beslissen via een referendum, en kan daar nu niet meer op terugkomen.

Ondertussen gaan ook de voorbereidingen voor een vertrek van Groot-Brittannië uit de EU zonder deal volgens afspraak gewoon door. De EU publiceerde eerder deze maand al het 'no deal-noodplan', mocht het helemaal mislopen. In een interview met Welt am Sonntag zei EU-voorzitter Jean-Claude Juncker nog eens dat hij er vanuit gaat dat de Britten de EU zullen verlaten, omdat dat nu eenmaal is wat het Britse volk heeft besloten. "Ik doe een beroep op u: 'get your act together' en vertel ons vervolgens wat u wilt. Onze voorstellen voor oplossingen liggen al maanden op tafel."

Dit weekend werd ook bekend dat Groot-Brittannië voor meer dan €111 miljoen extra veerboten heeft gecharterd om 'ernstige opstoppingen' vanwege grenscontroles in Dover tegen te gaan, schrijft het FD. Dankzij contracten met het Franse Brittany Ferries, het Deense DFDS en het Britse Seaborne Freight hoopt de Britse regering de haven van Dover te ontlasten. Opvallend: er heeft geen openbare aanbesteding plaatsgevonden, door de 'extreme urgentie' van de zaak die door 'onvoorziene omstandigheden' is veroorzaakt.

En dan is er natuurlijk nog de noodrem: vertraging. De Britse regering zou inmiddels serieus overwegen de klok stop te zetten; de Britten mogen van het Europese Hof eenzijdig de brexit staken. "Dat zal ons de tijd geven om te beslissen welke kant we daarna op willen gaan", aldus een Conservatieve politicus in The Independent.
Het kan nog alle kanten op.

Dit artikel afdrukken