image Het zal nog wel even duren maar de eerste stap is gezet. Prima initiatief!

De gala-avond van Les Jeunes Restaurateurs d’Europe (JRE) heeft ruim 71.000 euro opgeleverd voor de bouw van de Culibus. Met deze bus annex sterrenrestaurant-op-wielen trekt JRE vanaf 2009 langs kinderziekenhuizen, achterstandswijken en andere plaatsen om kinderen te verwennen met een lekkere maaltijd.
De aftrap voor het Culibus-project was afgelopen maandag. In de Nieuwe Kerk in Den Haag organiseerde JRE een gala-avond, de Black & White Culinight, waar middels een veiling geld voor de bus werd verzameld.

Topstuk van de veiling was de Triple Six, een bustocht langs zes Michelinrestaurants in zes Europese landen voor zes personen. Opbrengst: 14.500 euro.

Piet Patat
De Culibus mikt op plaatsen waar kinderen een lekkere maaltijd wel kunnen gebruiken. JRE penningmeester en Culinight-organisator Patrick van Zuiden: ‘Als in een achterstandwijk een Johan Cruyff-veldje wordt geopend, verzorgt normaal Piet Patat de maaltijd. Straks doen wij dat.’

Van Zuiden is niet van plan kinderen gastronomische maaltijden voor te schotelen. ‘Niks truffel of asperges met hollandaisesaus. We blijven dicht bij hun belevingswereld. Kinderen willen lachen en met eten gooien. Wij gaan ze leren dat het schieten met een echte erwt leuker is dan met een diepvrieserwt.’

Zelfvoorzienend
De opgehaalde 71.000 euro is slechts het begin. De totale bouw van het mobiele restaurant, verzorgd door touroperator Oad, kost volgens Van Zuiden minimaal een half miljoen euro.

De bus moet een complete keuken herbergen en volledig zelfvoorzienend zijn. ‘Je moet hem zo in het weiland kunnen zetten. Er moet een vers- en een vuilwatertank in, gas, frituur, een koel- en vriescel, een combisteamer, een aggregaat, opslag voor het terras, noem maar op.’

Stichting
Voor de Culibus heeft JRE een aparte stichting opgezet. Elk van de 26 leden is verplicht om zich 30 uur per jaar kosteloos in te zetten voor de Culibus.

Behalve voor goede doelen, is de bus ook te bestellen voor commerciële doeleinden. Het bedrijf betaalt dan niet alleen de ingrediënten en het uurloon van de koks, maar ook een verplichte bijdrage van €10.000.


bron: missethoreca

Dit artikel afdrukken