Jonge mannetjesdieren moeten we eten. Dat hoor je in de hippe pers, maar ook bij de NOS en in het klassieke Rijksmuseum.

Best merkwaardig, want voor mannenvlees wordt al sinds jaar en dag in Nederland gezorgd door kalvermesters. Stiertjes uit de melkveehouderij geven geen melk. Toch moeten ze geboren worden, want anders geven koeien geen melk. Net als bij mensen, zijn ook bij koeien ongeveer de helft van de nakomelingen mannetjes. Kalvermesters zoals de VanDrie Group vangen de mannelijke dieren op om ze niet - zoals geitenbokjes nog steeds overkomt - direct na hun geboorte al te moeten doden. Wie het professioneel aanpakt, kan de mannen afmesten tot een smakelijk product.

Mannen zijn in de kalverwereld al decennia in de mode. De echte culinaire top lijkt echter toch weggelegd voor de vrouwen
Wat het Rijksmuseum nog steeds probeert met geitenbokjes, doen Nederlandse kalvermesters al tientallen jaren met stierkalveren. Met succes.

Maar nu stapt VanDrie in vrouwelijke kalveren. Waarom? "De vraag ontstond in de markt", vertelt Henny Swinkels, topman van VanDrie.
Horeca en slagers willen graag vrouwelijk vlees bieden. Dat is 'luxer', malser en fijner dan het vlees van stierkalveren. Melkveehouders hoeven hun koeien niet te laten insemineren met een melkkoeienstier om melk, maar dus ook een kalf te krijgen. Het kan ook met een vleesstier. "Waarom dan niet iets verzinnen dat voor meerdere partijen een oplossing biedt?", zegt Swinkels.

In samenwerking met horecagroothandel Hanos, voerfabrikant Fuite en zijn kalvermesters zette VanDrie Group een eigen keten op met kruisling-kalveren. Door nieuwe wetgeving wordt het voor Nederlandse melkveehouders minder aantrekkelijk om eigen jongvee op te fokken. Melkveehouders kunnen daarom nu ook overwegen om hun melkkoe te laten insemineren met sperma van een vleesrund zoals de Belgische wit-blauwen. Dat levert eindelijk vrouwelijke kalveren op die goed in het vlees zitten en waar de betere slagers en tophoreca dol op zijn.

Voor het nieuwe Joviander-vlees doen alleen de kruisling-vaarzen, nog net niet volwassen vrouwelijke kalveren, mee. Zij krijgen een speciaal uitgekiend voerregime voorgezet. Daarop ontwikkelen ze in 10-12 maanden hun fijne vlees met het zo gewenste intramusculaire vet.

Vallen dan nu voor het eerst sinds decennia juist de mannetjes buiten de boot? Dat klopt. "Daar zoeken we nog klanten voor, elders in Europa", zegt Swinkels.
Mannen zijn in de kalverwereld al decennia in de mode. Maar de echte culinaire top lijkt toch weggelegd voor de vrouwen.
Dit artikel afdrukken