Best merkwaardig, want voor mannenvlees wordt al sinds jaar en dag in Nederland gezorgd door kalvermesters. Stiertjes uit de melkveehouderij geven geen melk. Toch moeten ze geboren worden, want anders geven koeien geen melk. Net als bij mensen, zijn ook bij koeien ongeveer de helft van de nakomelingen mannetjes. Kalvermesters zoals de VanDrie Group vangen de mannelijke dieren op om ze niet - zoals geitenbokjes nog steeds overkomt - direct na hun geboorte al te moeten doden. Wie het professioneel aanpakt, kan de mannen afmesten tot een smakelijk product.
Mannen zijn in de kalverwereld al decennia in de mode. De echte culinaire top lijkt echter toch weggelegd voor de vrouwenWat het Rijksmuseum nog steeds probeert met geitenbokjes, doen Nederlandse kalvermesters al tientallen jaren met stierkalveren. Met succes.
Maar nu stapt VanDrie in vrouwelijke kalveren. Waarom? "De vraag ontstond in de markt", vertelt Henny Swinkels, topman van VanDrie.
Horeca en slagers willen graag vrouwelijk vlees bieden. Dat is 'luxer', malser en fijner dan het vlees van stierkalveren. Melkveehouders hoeven hun koeien niet te laten insemineren met een melkkoeienstier om melk, maar dus ook een kalf te krijgen. Het kan ook met een vleesstier. "Waarom dan niet iets verzinnen dat voor meerdere partijen een oplossing biedt?", zegt Swinkels.
In samenwerking met horecagroothandel Hanos, voerfabrikant Fuite en zijn kalvermesters zette VanDrie Group een eigen keten op met kruisling-kalveren. Door nieuwe wetgeving wordt het voor Nederlandse melkveehouders minder aantrekkelijk om eigen jongvee op te fokken. Melkveehouders kunnen daarom nu ook overwegen om hun melkkoe te laten insemineren met sperma van een vleesrund zoals de Belgische wit-blauwen. Dat levert eindelijk vrouwelijke kalveren op die goed in het vlees zitten en waar de betere slagers en tophoreca dol op zijn.
Voor het nieuwe Joviander-vlees doen alleen de kruisling-vaarzen, nog net niet volwassen vrouwelijke kalveren, mee. Zij krijgen een speciaal uitgekiend voerregime voorgezet. Daarop ontwikkelen ze in 10-12 maanden hun fijne vlees met het zo gewenste intramusculaire vet.
Vallen dan nu voor het eerst sinds decennia juist de mannetjes buiten de boot? Dat klopt. "Daar zoeken we nog klanten voor, elders in Europa", zegt Swinkels.
Mannen zijn in de kalverwereld al decennia in de mode. Maar de echte culinaire top lijkt toch weggelegd voor de vrouwen.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Jeroen beschrijft hier de juiste cyclus. En ik zou gekke Henkie zijn wanneer ik nu ga insemineren met vleesvee. Over 1.5/2 jaar weet ik hoeveel fosfaatpunten ik heb en/of heb kunnen betalen, wat ik dan niet nodig heb kan ik nog altijd verkopen aan diegene die met Belgische blauwe aan het klooien is gegaan.
Wat ik eigenlijk wilde zeggen is het volgende: als je hart ligt bij het zoveel mogelijk melken kies dan vooral de optie zoals in het artikel beschreven.
Als je hart ligt bij de fokkerij vooral niet.
Overigens komt in mijn perceptie het volgende nog eens om de hoek kijken: Regionaal. Mijn melkvee is geboren en getogen in Nederland, daar vervolgens gemolken wordt (en ik wil niet het woord "uit" horen!) tot een voltooide levensduur en kan vervolgens weer waardevol in een regionaal concept in de humane voedselketen vermarkt worden.
Daarnaast komen er nog genoeg voormalige melkveebedrijven vrij in ons eigen land om je jongvee op te fokken, de meerderheid van de melkveehouders is al ouder dan 57 jaar.
Dit is de lering die ik uit de varkenshouderij getrokken heb. Eenmaal die weg opgeslagen, hier geboren elders getogen en vervolgens weer hier consumeren is een te complex iets welk een gewone burger niet kan doorgronden en in de toekomst door NGO's handig aangepakt worden als een stok om mee te slaan.
Het werkt, naast specialisatie, schaalvergroting ook nog eens meer in de hand.
Ik vermoed dat we dit kunnen vaststellen: moet je eens zien tot wat een wereld aan (on)mogelijkheden de uit de hand gelopen fosfaataffaire in Nederland kan leiden.
Het helpt Hanos slagers en horeca met iets onderscheidends te bedienen. Ieder probleem is ook altijd weer een kans. En Nederland telt gelukkig nog ondernemers.
Juistem Dick, waar ga je die dan inkopen die melkkoeien.
Alvorens je dus hieraan kan beginnen moet je als boer wel je instroom van vrouwelijk vee veiliggesteld hebben. Althans is mijn advies om over 5 jaar niet het risico te lopen dat je heel veel moet betalen voor een melkkoe.
Niet alleen de handel bestaat nog niet ( das nie zo'n probleem idd, die komt al op gang)
Het gesprek moet gaan over de productie van die dieren, hoe produceer je die?
Gesekst sperma, ja kan maar is voor zover ik weet geen halleluja oplossing. Bevruchtingspercentages dalen best fors, moet je niet willen > de melkkoe moet snel genoeg weer drachtig om op het juiste moment weer melk te gaan geven. #pure graze #voorjaarskalvende melkveestapel. Vraag Ado eens over vruchtbaarheid thema in deze hoek ;-)
Locatie en handel zijn maar detail in mijn ogen.
Het moet ook eerst nog gaan over genetica en selectie van de juiste dieren als moeder? #fokkerij #selectie
Vraag: Hoeveel nieuwe koeien heeft een boer met 100 koeien per jaar nodig
En hoeveel vrouwelijke kalfjes moet hij opfokken om over 2 jaar over dit aantal te beschikken?
Meeste koeien zijn 5,5 tot 6 jaar oud bij afvoer. de eerste twee jaar en 2/3 maanden geven ze geen melk. 66 maanden - 72 maanden minus 26/27 maanden laat 40 tot 48 maanden over. Resulteert in 3,25 / 4 jaar dat een koe melk geeft.
Is >25% instroom per jaar aan vrouwelijk vee. Betekend starten met 30 -35% in de jongvee opfok.
Resulteert in ongeveer 2 van de 3 koeien heb je nodig om je eigen populatie te behouden in aantal.
Groeiplannen? dan zit je vaak zelf op 100% en dan nog aankoop.....
Kortom het gesprek moet gaan over beschikbaarheid van draagmoeders die tot een kalf op de wereld zetten. Vandaar dat ik al heel vlot naar klonen sprong, met te weinig uitleg snap ik nu.
(heb vanaf 2013 bijna elk vrouwelijk kalf wat ter wereld kwam en wijzelf niet gingen opfokken op ons boerenbedrijf verkocht aan boeren die alvast extra vee gingen opfokken voor: Na quotum 2015. Ik was eigenlijk te vroeg met dat aanbod want ik had ze al in 2012 verwacht. Boeren waren zelf te laat wakker dat je 3 jaar van te voren moet beginnen om extra vee aan de melk te hebben bij de start einde quotum. Vanaf september 2011 insemineerde ik niet meer met vleesrassen op de "niet fokkoeien" > levend vrouwelijk dieren prijzen werden gewoon echt interessanter. Naar genetica achtergrond werd niet eens meer gevraagd. Het moes vrouwelijk zijn!!
( note: ik heb het niet meer nagecalculeerd achteraf in 2014.
Vanaf 2014 insemineerde ik wel weer met vleesrassen voor betere kalverprijzen bij verkoop na 14 dagen #zwangerschapperiode 9mnd ;-) In 2015 had niemand vrouwelijk vee meer nodig. ;-) :-)
Jos, wat ik bedoel is dit:
1. vrouwelijke dieren, ook als ze nog geen melk geven, kosten fosfaatpunten in de nieuwe wetgeving
2. boeren hebben voor die punten het liefst melkgift
3. dus: kalveren/vaarzen het land uit
4. idd: insemineren met op vrouwelijk nageslacht sperma als je eigen koeien wilt en even buiten de deur van de NL regelgeving plaatsen; daarna weer terughalen
5. wie daar geen zin in heeft of liever inkoopt, heeft onder meer de bovenstaande oplossing
6. Jeroen merkt op: maar er bestaat nu niet een zodanige handel in koeien dat NLse boeren dan zomaar even kunnen inkopen
Vandaar dus 3 en 4. Maar ... waar de markt verandert, ontstaat ook weer een nieuwe hoor.
Dick in je betoog maakt het niet uit waar de vaarzen opgefokt worden, NL of DL.
Als een Nederlandse melkveehouder z'n kleuters in Duitsland naar de kinderopvang stuurt zal ie op z'n minst een melkkoeienstier moeten gebruiken voor zijn kalveren.
Dat er op genetica die qua index niet meer mee kan een vleesveestier komt is al gebruikelijk.
Het enige wat ik achter het verhaal kan vinden is het promoten van gesekst sperma en genomic selection.
Beide grenzen aan genetische modificatie (ingrijpen op dna niveau) maar zijn het uitdrukkelijk niet en dus binnen de EU de snelste weg tot vooruitgang op productie niveau. De nog snellere weg is die van Jeroen's opmerking; klonen.