Dat meldt The Conversation.

Tussen 2005 en 2014 kwamen wereldwijd naar schatting 40 verslaggevers om het leven door hun reportages over het milieu en milieuvervuiling. Dat zijn er meer dan tijdens de oorlog in Afghanistan omkwamen. Anderen liepen trauma's op of PTTS, en stopten met hun werk.

Bij zaken rond het milieu staat grote belangen op het spel en dat maakt dat bedrijven en overheden soms onwettig optreden. Wegens zijn onderzoek naar corruptie bij ongediertebestrijding werd de Liberiaanse journalist Rodney Sieh in 2013 veroordeeld tot 5.000 jaar gevangenis en een boete van $1,6 miljoen.

Zulke zaken spelen niet alleen in ontwikkelingslanden. De Canadese journalist Miles Howe werd meerdere keren opgesloten wegens zijn werk bij het omstreden fracking - winning van fossiele brandstoffen in de vorm van schaliegas en olie uit teerzand- in Canada.

Weinig journalisten zoeken hulp. Specifieke behandelingen voor de doelgroep ontbreken, en in het vak heerst nog veel machismo.

Jeroen Thijssen, redactie Foodlog
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Dit artikel afdrukken