De resulterende documentaire is uitgezonden op RTL Duitsland. Jenke von Wilsmdorff klom eerst in een varkenstransport met 1.800 biggen van Nederland naar Duitsland. De reis duurde zes uur. Von Wilsmdorff was verbaasd over 'hoe goed zo’n transport geregeld is en over de moderne uitrusting van de vrachtwagen die daarvoor wordt ingezet', schrijft Vilt.
Ook de vleesvarkens hadden het naar hun zin


Veevervoer prima geregeld
De reis werd mogelijk gemaakt door een transporteur die niet bang was te laten zien hoe biggen een lang wegtransport beleven. Lang niet iedereen is er van overtuigd dat het 'slepen met dieren' wel zo goed voor ze is. In de documentaire is te zien hoe de biggen onderweg rustig ronddreutelen door de vrachtwagen en voor het grootste deel gewoon in slaap vallen. Von Wilmsdorff maakte nog een tweede reis in de laadruimte, met een vracht vleesvarkens die naar het slachthuis vervoerd werd. Ook tijdens die reis hadden de varkens het naar hun zin.

De reportage is gemaakt in het kader van een serie uitzendingen over 'de bio-industrie'. Von Wilmsdorff zoekt daarin uit waar vlees vandaan komt en onder welke omstandigheden dieren gehouden - en vervoerd - worden. In de programmatoelichting van RTL is een fragment van de documentaire te zien.

Fotocredits: still, RTL, 'Das Jenke Experiment'
Dit artikel afdrukken