imageHelpt het beleid?

Jongeren in Overijssel en Gelderland zijn in de afgelopen jaren gezonder gaan leven. Dat is de conclusie van een onderzoek onder 42.000 middelbare scholieren dat vijf Gezondheidsdiensten in deze provincies hebben uitgevoerd. Het aantal middelbare scholieren dat alcohol drinkt is tussen 2003 en 2007 gedaald van 66 naar 51% en het aantal jongeren dat bij één gelegenheid vijf of meer alcoholhoudende drankjes nemen nam af van 43 naar 35%. Opvallend is verder dat ouders hun mening over het alcoholgebruik van hun kinderen bijstellen. Vijf jaar geleden keurde 75%van de ouders het alcoholgebruik van hun kinderen nog goed, nu geldt dat nog voor 63%.
Ook op andere terreinen is vooruitgang geboekt. Het aantal Gelderse en Overijsselse scholieren dat zonder ontbijt naar school gaat is gedaald en het aantal dat dagelijks fruit en groenten eet gestegen. Verder roken scholieren minder en gebruiken ze minder drugs.

De GGD's zien nog wel een reeeks verbeteringen mogelijk in de levensstijl van de jongeren. Zo blijkt 29% van de 13- en 24-jarigen in Gelderland en Overijssel alcohol te gebruiken. Voor 17% geldt dat ze meer dan vijf glazen alcohol bij één gelegenheid gebruiken. Verder gaat 17% van de middelbare scholieren minstens een keer per week zonder fruit naar school, eet 60% niet dagelijks groenten, eet 65% niet dagelijks fruit en heeft 18% overgewicht. Slechts een op de vijf middelbare scholieren is minimaal een uur per dag lichamelijk actief.


bron: De Stentor met dank aanfoodholland
Dit artikel afdrukken