De lijst met voordelen van het mediterrane dieet is bijna te lang om op te noemen, maar onderzoekers van de Columbia University in New York lijken nóg een positief effect ontdekt te hebben. Een studie onder 674 inwoners van Manhattan met een gemiddelde leeftijd van 80 jaar lijkt aan te tonen dat de mensen die een mediterraan dieet volgen meer grijze en witte stof in de hersenen hebben dan mensen met andere eetpatronen. Het verschil tussen de twee groepen komt overeen met een vertraging van het ouderdomsproces in de hersenen van ongeveer 5 jaar.

Het verschil tussen de twee groepen komt overeen met een vertraging van het ouderdomsproces in de hersenen van ongeveer 5 jaar
Vis
De deelnemers vulden een vragenlijst in over hun eetpatroon van het afgelopen jaar en ondergingen een hersenscan. Vooral het eten van meer vis en minder vlees lijkt verschil te maken. Hoofdauteur Yian Gu zegt in The Guardian: “Deze resultaten zijn veelbelovend. Het krimpen van de hersenen en de gevolgen daarvan, zoals dementie, kunnen wellicht voorkomen worden door een gezond eetpatroon”.

Dementie
De auteurs benadrukken wel dat er in dit onderzoek alleen sprake is van een associatie en willen nog niet stellen dat het mediterraan dieet het krimpen van de hersenen tegengaat. James Pickett van de Alzheimer’s Society voegt hieraan toe dat om dementie te voorkomen er meer nodig is dan een gezond eetpatroon. Hij waarschuwt: “Ook stoppen met roken, regelmatig bewegen en een lage bloeddruk zijn factoren die het risico op dementie verkleinen".

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Neurology.

Fotocredits: Diet, Moyan Brenn
Dit artikel afdrukken