Wat heb ik een mooi vak, denk ik als ik al die jonge mensen zie vechten om zich te onderscheiden en de wedstrijd te winnen. De Olympische gedachte was duidelijk aanwezig, net als het enthousiasme en de daarmee gepaard gaande spanningen! (Mijn leerlinge vertelde me dat ze duizend doden was gestorven op het podium).
Deze week was ik aanwezig bij de ‘Côte du Rhône Challenge 2006’. Alle deelnemers hadden de begeleidende docent meegenomen en we waren te gast bij een collega in Het Mondriaan College te Den Haag. Een wedstrijd over de Côtes du Rhône wijnstreek voor scholieren van de hotelscholen van Nederland georganiseerd door het niet onbekende wijn-pr bureau Anneke Tot- PR, in opdracht van Comité Interprofessionel du Côtes du Rhône

Nederland telt 36 ROC’s (Rijks Opleidings Centra) die allemaal een opleiding bieden op het gebied van Horeca en/of Toerisme. Daarnaast hebben we Hogere Hotelscholen.

Het deelnemersveld bestond hoofdzakelijk uit deelnemers van de BBL – Bedrijfs Begeleidende Leerweg- opleiding.(het vroegere leerlingstelsel). Deze leerlingen gaan één dag per week naar school. De 14 kandidaten resulteerden uit de diverse voorrondes die op de scholen gehouden werden. Minister De Geus zal er blij mee zijn, want er waren flink wat jonge vrouwen bij. Iets wat met name de jury-voorzitter Noëlle Ruitenberg (wijnjournaliste) met vreugde constateerde.

Wat was de bedoeling? Aan een tafel met figuranten moesten de deelnemers een wijn presenteren, openen en serveren volgens de regels der kunst. Ook werd de kandidaat geconfronteerd met een onverwachte situatie om te laten zien hoe alert en probleemoplossend ze zijn. Daarna kregen ze twee rode wijnen uit de Rôhne blind te proeven (zonder het etiket te zien of iets te weten of de druiven en het jaar van de wijn).
Vertel dan maar eens hardop wat je proeft! En stel je eens voor: je moet kunnen vertellen waar de wijnen vandaan komen - Noord of Zuid Rhône- , van welke druivensoorten ze zijn gemaakt, uit welk jaar ze zijn, wat de ideale serveertemperatuur en de perfecte wijn-spijs combinatie zijn.

Geen sinecure kan ik u uit eigen ervaring vertellen. Al helemaal niet voor jonge mensen die nog niet al 10 jaar bewuste eetervaring achter de kiezen hebben. De jongste was 17 en de oudste 22 jaar. En dan de zenuwen. In de zaal een publiek van docenten van diverse opleidingen uit Nederland. Ook óns werd gevraagd om één van de twee wijnen te raden en te plotten.

image
de 3 sommeliers, foto: culisite.nl


Uiteraard was er een uiterst professionele jury die het werk van de kandidaten bewonderde en beoordeelde. Een uiterst nieuwbakken jury van jonge mensen die zelf ook allemaal ooit aan deze wedstrijd hadden meegedaan.Het waren de drie sommeliers van de drie drie-sterren restaurants in Nederland (Parkheuvel, De Librije, Oud-Sluis (Sergio Herman)). Verkwikkend!

De uiteindelijke winnaar werd Tim Timmermans van de opleiding NATV in Breda ( een Hogere Hotel School). Terecht want Tim bleek de sterkste zenuwen te hebben en stond zijn mannetje door de juiste zaken te doen op het juiste moment. Naast vakmanschap en kennis van zaken, zijn houding en zekerheid belangrijke competenties.

Als gevolg van zijn zege, vertegenwoordigt Tim op 15 mei a.s. Nederland in Avignon in een proef-wedstrijd waaraan kandidaten uit zes landen meedoen.

Na afloop zorgde Pierre Wind voor een lekker en goed verzorgd maal. Ook hij staat twee dagen per week de jongere generatie op te schudden met zijn bijzonder stijl.
Ik ben er trots op dat de aanwezige Franse delegatie bijzonder onder de indruk was van de prestaties van onze sommeliers-in-opleiding. Nederland is weer even op de kaart gezet als een land dat gastronomie serieus neemt en dat toekomst biedt voor deze jonge mensen.


Dit artikel afdrukken