Artsen herkennen de symptomen en oorzaken van hart- en vaatziekten bij (jonge) vrouwen onvoldoende. Ze denken bovendien dat het risico daarop afneemt. Het aantal sterfgevallen als gevolg van coronaire hartziekten daalt immers al jaren sterk als gevolg van betere diagnostiek en behandelmethoden.
Niettemin lijkt het erop dat jonge vrouwen juist een verhoogd risico op hart- en vaatziekten lopen. Die conclusie volgt uit een onderzoek uit 2007 The Journal of the American College of Cardiology.

Juist jongere vrouwen overlijden aan hart- en vaatziekten, meer zelfs dan aan alle vormen van kanker bij elkaar
Subtiele symptomen
Volgens The New York Times maken vrouwen zich vooral zorgen om kanker, terwijl juist jongere vrouwen overlijden aan hart- en vaatziekten, meer zelfs dan aan alle vormen van kanker bij elkaar.

Artsen nemen de risico’s van vrouwen vaak niet serieus
Vrouwen hebben niet altijd ernstige pijn op de borst bij een hartaanval. Meestal ervaren ze ongemak in hun nek, kaak, schouder, bovenaan hun rug of buik. Ze kunnen duizelig, misselijk, moe, zweterig of kort van adem zijn tijdens de aanval. Bijna tweederde van de vrouwen die plotseling overlijden aan een hartaanval, hadden voorafgaand geen duidelijk herkenbare symptomen.

Volgens Holly S. Andersen, directeur onderwijs aan de Perelman Heart Institute, nemen artsen de hartrisico’s van vrouwen vaak niet serieus. Adequate behandeling en preventie blijven daardoor uit. Volgens Andersen treft dit lot met name jonge vrouwen en neemt daarom het aantal hart- en vaatziekten toe onder vrouwen tussen de 29 en 45 jaar.

Het risico zou schuilen in de leefstijl waarin vrouwen terecht zijn gekomen. Jonge vrouwen zijn gestrester dan ooit; dat kan bovendien voor overgewicht en zelfs diabetes zorgen. Ze roken en nemen de pil, een combinatie die zorgt voor een fors toenemend risico.

15 minuten lachen is even effectief als 30 minuten sporten
Preventie moet beter
Andersen ziet een totaal gebrek aan aandacht voor de totale leefstijl van mensen. Ze zegt: “We zijn goed in het behandelen van hart- en vaatziekten, maar we falen bij preventie.” Mensen die cholesterolverlagende middelen nemen, denken soms dat het medicijn compenseert voor hun vette dieet. Terwijl een gezond dieet met fruit en groente met natuurlijke antioxidanten veel belangrijker is voor je gezondheid. In de praktijk blijkt dat mensen die statines nemen, juist nog wat extra ongezonder gaan eten.

Er zijn nog veel meer aspecten die voor een verhoogd risico zorgen en waar artsen volgens Andersen veel te weinig op letten. Een fysiek gemakkelijk te herkennen aspect is vet rond de middel van een vrouw. De meeste artsen kijken naar de BMI van een patiënt. Vet rond de middel van een verder dunne vrouw, het zogenaamde appelfiguur, kan tot hoge bloeddruk en diabetes leiden. Ook depressie, weinig sociale steun of huwelijksproblemen kunnen hart- en vaatziekten veroorzaken. Andersen vindt dat het belang van deze risicofactoren over het hoofd gezien wordt. Bij preventie moet naast het dieet en lichaamsbeweging ook het sociale aspect in acht genomen worden. Ze zegt: “15 minuten lachen is even effectief als 30 minuten sporten.”

Fotocredits: Patrick Denker
Dit artikel afdrukken