Een groepje van ongeveer 80 mensen verzamelde zich vanochtend op de trappen van het Jaarbeursplein in Utrecht. Fridays For Future NL, Klimaatstaking en Extinction Rebellion Utrecht organiseerden samen een ontbijt uit solidariteit met de 5 jonge klimaatstakers die bezig zijn met hun March For Future. Vlak voor de klimaatmars weer vertrekt, stapt Jesse (14), de jongste van de 5, naar de microfoon.

“Leuk dat jullie hier allemaal zijn! Ik vind het heel erg mooi en heel bijzonder dat we dit doen, want we doen dit niet voor onszelf en we doen het ook niet voor een week staken, dat weten jullie ook wel.” De 5 meiden strijden deze week tegen de klimaatcrisis, omdat zij zich zorgen maken. “We zullen blijven strijden voor actie tegen klimaatverandering en daarom lopen we. We hopen dat iedereen dit nu ziet.”

Blaren zijn niet het einde van de wereld, maar de klimaatcrisis is dat wel.
Recht op toekomst
Jesse vervolgt: “Greta zegt in haar speech dat ze het de politiek nooit zal vergeven als ze nu niks doen, en wij zullen dat ook niet! Politici hebben niet het recht om onze toekomst af te pakken. Wij zouden hier nu niet moeten lopen, maar we doen het toch. Wij offeren ons op en ik vind het heel gaaf dat jullie ook je tijd hiervoor opofferen. Blaren zijn niet het einde van de wereld, maar de klimaatcrisis is dat wel!”

De wandelaars vervolgen hun mars richting Woerden samen met ongeveer 50 sympathisanten. Onderweg vertellen Lola (15) en Linda (18) over hun ervaringen tot dusver: “Ja ik ben wel een beetje moe. Ik heb een beetje last van m’n voeten en blaren, maar ja, dat hoort erbij,” klinkt het. Ze hadden allebei niet verwacht dat er zo veel mensen zouden meelopen tijdens hun March For Future. “Het is heel mooi om te zien dat zo veel mensen het steunen.”

De meeste middelbare scholieren van hun leeftijd halen het waarschijnlijk niet in hun hoofd om een hele week school te missen om te gaan klimaatstaken. “Eigenlijk durf ik dit ook allemaal niet,” geeft Lola eerlijk toe. “Ik durf niet eens een presentatie te geven voor m’n klas. Laat staan speechen voor een grote groep mensen.” Toch staat ze haar mannetje in het klimaatgeweld. “Ik vind het wel heel belangrijk. Dat geeft zoveel motivatie om het toch gewoon te doen.”

klimaatmars march for future'Jonge klimaatstakers wandelen voor klimaatgerechtigdheid', door Laura Ponchel voor Klimaatstaking

Eigenlijk durf ik niet eens een presentatie te geven voor m’n klas. Laat staan speechen voor een grote groep mensen
Huiswerk maken
“Het is wel een heel stuk zwaarder dan ik had verwacht. We lopen de hele mars eigenlijk al iets langzamer dan we hadden gepland. Dat is op zich niet erg, maar het gaat allemaal van je vrije tijd en je huiswerktijd af.” De scholieren moeten namelijk wel hun huiswerk maken tijdens de klimaatmars. “Eigenlijk hebben we daar niet echt de energie voor, maar het lukt wel een beetje.”

Linda (18) zit in de eindexamenklas en ze staakt deze week voor klimaatgerechtigheid. Haar school vond het oorspronkelijk geen goed idee dat ze mee ging doen met de klimaatmars. “Heel veel leraren stonden er wel achter, alleen de studiebegeleider was niet zo enthousiast. ‘Een week onderwijs missen in je eindexamenjaar kan eigenlijk niet’, vond hij, maar nadat we met hem hebben gepraat vond hij het uiteindelijk toch goed. En toen stond het ook overal al in de media dat wij dit gingen doen, dus toen konden ze ook niet echt terug.”

Beide klimaatstakers hebben in de afgelopen periode al vooruit gewerkt, maar moeten veel schoolwerk inhalen als ze volgende week terug op school komen. Voor Lola telt de March For Future als onderdeel van haar maatschappelijke stage.

Landelijke klimaatstaking Den Haag
“De Nederlandse media moet wakker worden geschud,” verzucht Liset Meddens, directeur bij Fossielvrij NL. Zij is medeorganisator van de klimaatstaking en roept iedereen op om vrijdag naar Den Haag te komen. “Ongeveer de hele wereld staakte afgelopen vrijdag voor het klimaat, maar de Nederlande media schreef er bijna niks over. Dat moet anders, want klimaatverandering is een serieus probleem. Hopelijk krijgen we vrijdag wat meer media-aandacht!”

We wandelen door de ecologische wijk De Kersentuin, nabij Utrecht Leidsche Rijn. Een van de bewoonsters heeft meegewandeld vanaf Utrecht CS en stelt haar huis open voor een welkome plas- en koffiepauze. Na de pauze zwaait een deel van de meelopers af. De 5 jonge klimaatstakers hebben nog ongeveer 15 kilometer te gaan. Vandaag lopen ze door tot Woerden. Woensdag lopen ze door naar Gouda, donderdag naar Zoetermeer om uiteindelijk vrijdag in Den Haag aan te komen waar de landelijke klimaatstaking zal plaatsvinden.

Dit artikel afdrukken