Terwijl zo langzamerhand duidelijk wordt dat COP26 in Glasgow geen groot verschil gaat maken, klinkt alom de plichtmatige oproep tot actie. Terwijl zondagmiddag Eurocommissaris Frans Timmermans in Buitenhof zijn best deed om de verwachtingen te temperen en toch enthousiast te blijven over de wil tot actie, deed de Nederlandse minister-president Mark Rutte een 'echte' oproep tot actie-actie-actie. De G20 die afgelopen weekend in Rome bijeen waren kwamen niet tot een ferm statement over het moment waarop zij hun CO2-emissies tot 0 gereduceerd willen hebben.

Tegenover de oudjes, bedrijven en politici staan de jongeren. Zij geloven niet meer in de actiebereidheid van de generatie die de macht heeft. Ouders en politici gaan de klimaatcrisis niet oplossen, geloven ze. Daarom komt GenZ zelf in actie, want ze kunnen alleen op zichzelf vertrouwen. Greta Thunberg werd als een superster ontvangen in Glasgow.

De NRC laat 4 jonge klimaatactivisten aan het woord om te vertellen over hun motieven om zich intensief met klimaatverandering bezig te houden. De vier jonge vrouwen, uit Brazilië, Barbados, Kameroen en Pakistan, delen een groot gevoel van urgentie; ze willen de planeet redden. De jongste, Zainab Waheed uit Pakistan is pas zestien. Ze houdt een vurig pleidooi om klimaatverandering en de gevolgen ervan als verplichte kost in het onderwijs op te nemen.

Zelf maakt ze insectenplagen, overstromingen en een tekort aan drinkwater mee in Pakistan. De andere jonge vrouwen wijzen op de link die er is tussen klimaatverandering, ziekte en droogte en de daardoor toenemende conflicten tussen boeren en het feit dat lang niet alle bevolkingsgroepen worden gehoord. Jonge vrouwen, bijvoorbeeld.
Reageer
  • Deel
Druk af