Het is in Vlaanderen Week van het Konijn, en dat is volgens de sector hard nodig, schrijft de Standaard. Nog nooit aten Belgen zo weinig konijnenvlees, gemiddeld minder dan 250 gram per jaar. Dat was 15 jaar geleden nog het dubbele, aldus het Vlaams Centrum voor Agro-en Visserijmarketing (Vlam). Vijftigplussers eten het knaagdier wel, maar volgens Luc Buyens van de Vlaamse Bedrijfspluimvee- en Konijnenhouders zien gezinnen met jonge kinderen het vleeskonijn vooral als Flappie de speelkameraad. Slechts 20% van de regelmatige konijnenvleesconsumenten is jonger dan 50. Met recepten, spotjes en kookprogramma's wil Vlam jonge gezinnen overhalen om vaker konijn - "mager en veelzijdig vlees, rijk aan omega 3-vetzuren" - te eten.
De Standaard - Waarom we meer konijn moeten eten
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
#16 Ja Kaput, leg dat eigen schuld, dikke bult eens uit aan mijn familie, broers van mijn vader liepen destijds in Rotterdam rond met een flink hongeroedeem. Dat is wel een beetje makkelijk lullen vanaf de boerderij op het platteland.
In #11 werd ik voor leugenaar uitgemaakt. En in #20 werd nogmaals mijn oprechtheid in twijfel getrokken. Wat natuurlijk heel makkelijk is en kennelijk wordt dat gewaardeerd op Foodlog (gezien de duimpjes).
Dus heb ik wat "research" gedaan. Enerzijds door mijn familie te raadplegen (ik hoef mijn woorden niet terug te nemen), anderzijds door het op te zoeken in het volgende boek:
Het Dierloze gerecht (Een vegetarische geschiedenis van Nederland) door Dirk-Jan Verdonk (9789085067115)
Op blz. 182 wordt beschreven dat de Vegetariërsbond (opgericht in 1894) in 1941 het voor elkaar kreeg dat haar leden boterbonnen konden krijgen in plaats van vleeskaarten. Dit leverde zo'n toeloop van leden ("vegetariërs") op dat de bezetter een stop afkondigde: Nieuwe leden konden geen aanspraak maken op de speciale voorzieningen. Groenten en fruit waren niet op de bon.
Naar aanleiding van de 'week van het konijn' staat Vilt uitgebreid stil bij de evolutie van deze "kleine veehouderijsector".
Het Departement Landbouw en Visserij telt nog een 25-tal professionele kwekers in België. Op het vlak van dierenwelzijn spelen de Vlaamse konijnenhouders een voortrekkersrol in Europa, schrijft Vilt. Om onderscheidend in het winkelrek te liggen en Belgen te stimuleren om voor lokaal geproduceerd konijnenvlees te kiezen creëerde de sector een speciaal parkkonijn label.
Wat in #6 beschreven staat, is hier te bekijken. Babypoedertjes van konijn, kalkoen en struisvogel.
Hongerwinter, een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Volgens de ooggetuigen aan het woord in OVT voerden Friese boeren het voor Holland bestemde brood aan de koeien. Er was geen transport mogelijk. Twintigduizend slachtoffers. Mijn moeders eerste herinnering, nog geen drie jaar oud toen, was van bommenwerpers die boven de duinen brood dropten.
Soms meen ik een gebrek aan overgeleverde hongerwinterherinneringen te bespeuren in de graagte waarmee sommige mensen voedsel weggooien.