De 28-jarige melkveehouder Lins Keijzers en de 25-jarige varkenshouder Pierre van Genugten, zeggen ontevreden te zijn over "het toekomstperspectief van boeren en de plek van de boer in de samenleving."

Ze steken daarom de handen uit de mouwen en schrijven een manifest over de toekomstige invulling van het boerenbestaan. Beide boeren zeggen zo'n 1.000, voornamelijk Brabantse boeren en boerinnen te vertegenwoordigen die verandering willen brengen in de huidige situatie waarin er veel onbegrip is over de agrarische sector. De boeren verwijzen naar de 'negatieve spiraal van overproductie van zuivel en vlees' die de erfenis is van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. "Veel instituten zeggen ons dat er een gouden toekomst is voor landbouwers. Maar wij zien niet hoe die toekomst met de huidige manier van werken werkelijkheid moet worden".

In december hopen beide boeren hun manifest aan de buitenwereld te presenteren. Ze zetten daarbij in op het vergroten van de kennis over het boerenbestaan door bijvoorbeeld voedsel een centralere rol te geven in de klas.

Joszi Smeets die voedseleducatie verplicht wil stellen, tweette het artikel vanmiddag rond:
Dit artikel afdrukken