Ze steken daarom de handen uit de mouwen en schrijven een manifest over de toekomstige invulling van het boerenbestaan. Beide boeren zeggen zo'n 1.000, voornamelijk Brabantse boeren en boerinnen te vertegenwoordigen die verandering willen brengen in de huidige situatie waarin er veel onbegrip is over de agrarische sector. De boeren verwijzen naar de 'negatieve spiraal van overproductie van zuivel en vlees' die de erfenis is van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. "Veel instituten zeggen ons dat er een gouden toekomst is voor landbouwers. Maar wij zien niet hoe die toekomst met de huidige manier van werken werkelijkheid moet worden".
In december hopen beide boeren hun manifest aan de buitenwereld te presenteren. Ze zetten daarbij in op het vergroten van de kennis over het boerenbestaan door bijvoorbeeld voedsel een centralere rol te geven in de klas.
Joszi Smeets die voedseleducatie verplicht wil stellen, tweette het artikel vanmiddag rond:
Vandaag in @telegraaf : "Jonge boeren willen revolutie" Benieuwd naar pamflet @BAJKbestuur ! @YFM_NL pic.twitter.com/owxDrkc6kw
— Joszi Smeets (@joszismeets) August 30, 2016
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#15 Guus Geurts
Ik probeer je bijdrage net even beter te begrijpen:
Samen ( Boer Burger Consument Platform + NAJK) stelde jullie voor om in het nog in te voeren Hervormd Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Quotering ( van de melk) te behouden.
NAJK is van dat voorstel voor de hervorming afgestapt.
NAJK geeft nu GLB de schuld? Welk GLB bedoel je expliciet?
Voor melk splits ik het namelijk altijd gewoon gemakkelijk op: ( correct me where I'am wrong)
- Ooit vele regelingen die ingezet en gebruikt konden worden om overschot te exporteren.
- 2003 voorbereiding naar einde melkquotering 2015 wordt ingezet; einde melkquotering in 2015 is een feit!.
- 2003 - 2006 Afbouw regelingen en komst melkpremie, hoogte bepaald per kg melk op basis van een referentie.
- 2006 tot 2013 Melkpremie werd toeslagrecht die aan grond gekoppeld diende te zijn/worden. Waarde toeslagrecht varieert per stuk en/of per bedrijf qua geldwaarde.
- 2014/2015 Verdere hervorming, melkpremie overgeheveld naar toeslagrecht rustend op een hectare. Regelingen afbouw van ooit tot minimaal. komst voorwaarden die meer op natuur/biodiversiteit gericht zijn om hectare premie te ontvangen.
- 2019 start weer in een nieuwe periode (stap) in GLB beleid: Toeslag per hectare, niet gerelateerd aan (historische)productie per hectare en inclusief vergroeningseisen.
Guus, herken je de fases die ik beschrijf? en in welke fase haakte NAJK af?
van toeslag naar betaling
Tot zo'n 10 jaar geleden was NAJK lid van het Platform Aarde Boer Consument, en pleitten we samen voor een hervormd Gemeenschappelijk LandbouwBeleid dat zal leiden tot kostendekkende prijzen aan de boer, voor zo duurzaam mogelijk geproduceerde producten. Hiervoor is aanbodsbeheersing en importbescherming een voorwaarde. Belangrijk onderdeel van dit GLB was dan ook de melkquotering.
Rond de discussie over de geplande afschaffing van de melkquotering, scheidde onze wegen. NAJK ging samen met LTO pleiten voor afschaffing. Ondertussen waarschuwde de Nederlandse Melkveehouders Vakbond - een ander lid van Platform ABC - in 2007 dat afschaffing van de melkquotering een historische vergissing zou worden.
Dus het is wat 'wat vreemd' dat de voorzitter van BAJK (Brabantse afdeling van NAJK) nu het GLB de schuld geeft van de overproductie.
Jeroen van Buuren Marginaal is voor het gemak, Veenweidegebieden + natuurachtig graasgebied + rare bermen + gewasrotatie grasland en gekke stukken eventueel aangevuld met publiek gras.
Varkens op gras kan maar heeft zwart grasland tot gevolg dus met mate ;-) Krammen in de neus kan denk ik niet meer door de beugel.
Met reststromen naar varkens en kippen zou ik naar hyperlokaal toe willen. Dat kan namelijk prima en mest is makkelijker te vervoeren en op te slaan dan verse voedselresten. Op een industrieterrein valt een beetje varkensflat ook nauwelijks op. Dat mogen natuurlijk wel de meest vrolijke vinexvarkens worden die er zijn ;-)
Sojaschroot is superwaardevol en zie ik niet als reststroom. Bestendige eiwitbronnen.....
Boy,
zou kunnen je driekwart?
Wat is je uitgangspunt:
- Alle vee, of welk vee dan? eerst varken, dan kip en uiteindelijk koe ( gezien gras?, o wacht varken kan ook gewoon gras eten).
- de 21 gram (uit mijn hoofd) dierlijk eiwit inname per persoon
- Afbakening van lokaal / regio
- Tot waar toe mogen reststromen hun oorsprong hebben; Huijbers voert hem weer op: Het is sojaschroot uit Brazilië 'hoor'; een reststroom.
- definitie marginaal; met hand en schoffelwerk; op hoeveel grond kun je dan wel akkerbouw plegen? ( Wat nu niet (meer) lukt vanwege de landbouwmechanisering / vermachinesering.
Jeroen van Buuren wetenschapper 3 heeft zeker een punt maar dat moet dan wel uitgangspunt worden. Begrazing van marginale gebieden en verwerking van reststromen. Ik verwacht dat driekwart van de nl veestapel moet worden uitgerangeerd. Of niet soms?