Het kwam goed uit, want ik had 's avonds een bijeenkomst waar iedereen geacht werd wat te eten of te drinken mee te brengen. De kip-kerrie-, tonijn- en scharreleiersalades gingen dus mee. Niemand die er wat raars aan proefde, want niemand maakte een opmerking en at er gewoon van. Wat overbleef, kwam weer mee naar huis.

Ik sloeg aan het studeren. Zonder mayonaise? Maar hoe dan? Volgens het begeleidende persbericht zijn de "salades zonder mayonaise [...] bereid met een geheim recept waarin extra groenten zijn gebruikt om de mayonaise te vervangen.". Extra groenten? Het etiket dan maar eens goed bestudeerd. En ja, het staat er echt, naast het hoofdingrediënt (zoals tonijn) is er GROENTESAUS gebruikt. Die saus bestaat uit 42 procent peulvruchten, raapolie, water, natuurazijn, scharreleigeel, en dan een zuurteregelaar, voedingszuur, zout, conserveer- en verdikkingsmiddel, specerijen, gistextract en natuurlijk aroma.

De basisingrediënten van mayonaise zijn: eigeel, azijn, olie, wat smaakmakers zoals mosterd, citroensap, peper en zout. Het is een emulsie, een mengsel van olie en azijn dat gebonden wordt door het ei. In de door Johma ontwikkelde groentesaus zit ook eigeel, azijn, olie. Om een minder grote hoeveelheid olie te hoeven gebruiken hebben ze echter 42 procent peulvruchten toegevoegd. Dat is minder gek dan het lijkt. Denk maar aan humus, de smeuige kikkererwtenpasta, die in verschillende verschijningsvormen rondom de Middellandse zee voorkomt. En aan de ful medames, tuinbonenpuree (als je de tuinbonen dubbeldopt tenminste). Wat Johma heeft gemaakt, is ook weer een variant op zo'n smeuïge peulvruchtenpuree. Met dezelfde smaakmakers als je voor mayonaise gebruikt, en daarmee de salades aanmaken.

Als je dat eenmaal weet, kun je het ook proeven. Niet zozeer proeven qua smaak - ons Abessijnse aanrechtmonster ('kat' noemen andere mensen dat) kwam net zo enthousiast van de tonijnsalade proeven als van gewone tonijn - maar qua mondgevoel. De salades hebben allemaal wat 'stroefs', iets vezeligs. 'Mayo' met beet. Helemaal niet onaangenaam. Misschien wel lekkerder.

En volgens Johma veel beter voor ons, want de peulvruchtensaus is beduidend minder calorierijk dan mayonaise. Dat zetten ze dan ook met grote letters op het etiket: 37 procent minder calorieën (op de foto staat nog 39 procent, maar dat was blijkbaar nog iets te optimistisch). Niet gek, die Johma-bijmengmayo.


Dit artikel afdrukken