Op 15 november ontvangt de Franse groentekok Alain Passard de Johannes van Damprijs 2019, een internationale oeuvreprijs voor het verspreiden van kennis over de internationale gastronomie ingesteld door de Universiteit van Amsterdam.

De jury van de Johannes van Damprijs prijst Passards initiatieven in het creëren van een culinaire traditie waarin vlees nauwelijks een rol speelt. De invloedrijke chef legt zich in zijn Parijse restaurant L’Arpège vooral toe op groenten en fruit. Passard verdiende in 1996 zijn derde Michelin-ster en de maximale score in de GaultMillau-gids. In 1998 werd hij voor gek verklaard toen hij vlees- en visrecepten van de menukaart schrapte. Toch wist hij zijn sterren en hoge beoordelingen te houden. Als een van de eerste chefs begon Passard een eigen groentetuin met groente en fruit voor zijn restaurant.

Inmiddels volgen chefs wereldwijd de inzichten van Passard. Voorzitter van de jury Louise Fresco: “Met zijn keuze voor een menu op basis van de seizoenen en de nadruk op het gebruik van verse groente en fruit heeft Alain Passard een krachtig signaal gegeven voor verandering in Frankrijk en daarbuiten”.

L’Arpège eindigde dit jaar als nummer 8 van de beste restaurants ter wereld. In 2016 zeiden 534 internationale sterrenkoks het liefst bij Alain Passard te eten.
Universiteit van Amsterdam - Allard Pierson Museum
Reageer
  • Deel
Druk af