NRC Handelsblad maakt vandaag, dierendag, de balans op van tien jaar stichting Varkens in Nood, een dierendaginitiatief van de inmiddels 81-jarige schrijver J. J. Voskuil, nu tien jaar geleden. In de krant concludeert de huidige voorzitter van Varkens in Nood, Hans Baaij dat er "concreet niets is bereikt, in die zin dat de bio-industrie nog steeds bestaat". Mede-activist Koos van Zomeren: „Het probleem is de omgang met dieren op basis van puur economische uitgangspunten, waarbij de belangen van het dier volledig ondergeschikt worden gemaakt aan het bedrijfsresultaat. Hun leven komt op geen enkele manier meer tegemoet aan hun natuurlijke verlangens. Boeren die vroeger een varken in een hok achter hun huis hadden waren niet per definitie beter voor hun vee. Maar die beesten leefden niet onder dezelfde productiedwang. Daar zit het verschil.”
De maatregelen die inmiddels zijn genomen om het leven van de varkens op te vrolijken, zoals stro en speeltjes, tellen niet volgens Varkens in Nood, evenmin als de aangescherpte vervoerseisen. „Het is treurig dat onze moraal niet beter wordt, zelfs nu we zoveel geld hebben”, concludeert J.J. Voskuil. „Het is zelfs nog erger: des te meer geld mensen hebben, des te meer ze willen. Geld hebben is de pest voor de moraal. Natuurlijk had Marx gelijk”, zegt hij met een beminnelijke glimlach, na een uur lang te hebben uitgeweid over de Nederlandse voedselproductie. „De cultuur is het product van de economie, en helaas onze ethiek ook.”
Gelukkig heeft Voskuil ondanks al zijn boekeninkomsten nog wel een verheven moraal. „Boeren zouden kunnen zeggen: ik doe niet mee, ook al zitten ze dan misschien aan de armoedegrens.”
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het gaat hier niet om de industrialisering die wel of niet per definitie goed is, maar om het omgekeerde. Voskuil cs. beweren dat er in 10 jaar niets verbeterd is aan het varkenswelzijn, OMDAT er nog steeds vee op een industriele schaal wordt gehouden. Voskuil is het die door een 'per definitie' ontwikkelingen bij de opponenten negeert. Dat is een activistisch standpunt dat de activist buiten elke discussie plaatst en hem immuun maakt voor kritiek. Dat is geen bijdrage aan een betere samenleving, maar een oefening in gelijkhebberigheid.
'Sovietisering' :
Misschien ook eens effe deze cijfers willen onder ogen zien?
More than 38 million Americans go hungry, including nearly 14 million children. Officieel telt het land een 300.000.000 inwoners. Rekenen maar!
Mag ik jullie ook effe op deze hongerstatistieken wijzen:
honger in de wereld volgens de VN
Zowel het communisme als het liberalisme zijn twee Westerse, intellectuele verzinsels.
Wie grootschaligheid predikt, predikt voor eigen portefeuille. Gisteren met mijn vrouw naar de Delhaize geweest. Schrijven ze in hun reclameblaadje warempel: bio-landbouw veel duurzamer dan gewone landbouw. Astemblieft, een artikel van een hele pagina.
Nu is bio zeker geen alternatief op grootschaligheid op zich. Maar de geesten evolueren.
@Dick
Ik heb begrepen van mijn overbuurvrouw dat slachthuizen ook varkens geheel uitgebeend afleveren. Die overbuurvrouw heeft ooit wat met een varkensboer gehad, en volgensd mij heeft ze me eens zoiets verteld. Ik zal eens navragen.
Ik kan me vergissen, maar volgens mij heeft hier niemand de stelling dat schaalvergroting per definitie beter is?
Ik weet van een boer die altijd keuterboer, altijd klein is gebleven. Een familiebedrijfje dat tussen de mazen is doorgeglipt en nauwelijks hypotheeklasten had. Die werd geruimd bij de varkenspest en was nadat het voorbij was meteen weer in bedrijf. Want zoveel kosten varkens nou ook weer niet en hij had compensatie gekregen.
Prachtig voorbeeld om in je achterhoofd te houden als sommigen hier weer eens stellen dat schaalvergroting per definitie beter is.