Het draaide uiteindelijk om de concrete invulling en de resultaten die Nederland heeft bereikt. We zijn een koploper en dat wilde Samen tegen Voedselverspilling laten zien. Op het podium kwamen in een razend tempo verschillende best practices langs. Too Good To Go-ceo Mette Lykke vertelde dat de app inmiddels 95 miljoen geregistreerde gebruikers telt. Anita Scholte op Reimer van Albert Heijn had het over dynamic pricing én de nagelnieuwe app Scan & Kook die dankzij AI je helpt met het verwerken van de restjes in je koelkast tot een lekkere maaltijd. Mirjam Karmiggelt van GS1 vertelde over de ontwikkeling van de barcode naar de QR-code, die nog veel meer informatie laat zien over de samenstelling, herkomst en footprint van een product.
Foodwaste is a symptom of a sick food systemDrie coalities lieten zien dat samenwerking loont. De Smart Food Technologies Coalition werkt aan slimme technologie voor verpakkingen die houdbaarheid verlengt en dynamic pricing mogelijk maakt. De Upcycled4Food coalitie uit de Gelderse FoodValley lanceerde hun position paper over upcycling: deze community van nu al zo'n 50 bedrijven vindt dat upcycling van voedsel en ingrediënten 'het nieuwe normaal' moet worden. En de Date Marking Coalition (Coalitie Houdbaarheid) presenteerde vol trots de nieuwe logo's die een eind gaan maken aan de verwarring van consumenten over houdbaarheidsdata. Dat gaat bergen voedselverspilling door consumenten schelen en zal echt een mijlpaal blijken.
Jonge power
Het hoogtepunt van de dag was een half uurtje bijna aan het slot van de eerste dag. Het stond in het programma aangekondigd als "Next generation on stage: our youngest employees interviewing representatives from SFYN, World Food Forum and the UN". Zoë Verdaasdonk en Dennis van de Mortel van Samen tegen Voedselverspilling spraken met 3 jonge panelleden: Celeste Macilwaine, van het World Food Forum (de jongerenorganisatie van de FAO), Rudy Toet, van het Nederlandse bedrijf Combilo en betrokken bij SFYN en Ida Simonsen, UN Youth Representative on Biodiversity and Food, National Youth Council United Nations. Daar zat power op het podium!
Haal ons aan tafel!, zeiden de jonkies. In die volle, aan het eind van de dag beetje uitgebluste zaal, dreunde die boodschap doorDe jongeren spraken hun teleurstelling uit. Want in die hele bomvolle dag was het woord 'jongeren' niet gevallen. En dat terwijl voedselverspilling juist bij jongeren een thema is dat enorm leeft. "Jonge mensen staan te trappelen om te veranderen," klonk het. "Geef ons nieuwe technologieën, en wij zullen ze gebruiken." Ida Simonsen - die zichzelf 'behoorlijk radicaal' noemt - ging nog een stap verder. Zij stelde dat jongeren de key drivers zijn van een meer dan broodnodige systeemverandering. "Foodwaste is a symptom of a sick food system," zei ze. Het huidige voedselsysteem is gericht op overproductie, en dat moet anders. "Ik weet als jonge bioboer precies wat ik produceer, hoeveel en voor wie." Méér, of anoniem produceren, is nergens voor nodig en wijst zelfs op een systeemfout. Simonsen noemde als voorbeeld hoe boeren in Catalonië hun fruit aan de straatstenen niet kwijt konden. Een samenwerkingsverband kocht het fruit op, verwerkte het en gaf het in de vorm van houdbaar sap terug aan de gemeenschap via voedselbanken. Zonder de opmerking van Simonsen had ik dat sap niet bijzonder gevonden. Haar verhaal gaf mijn beleving van wat er gezegd was een andere kleur.
"Wij zijn de change makers, hebben de energie en voelen de urgentie. Maar we hebben ook de ruimte nodig om mee te doen. Haal ons aan tafel!", zeiden de jonkies. In die volle, aan het eind van de dag beetje uitgebluste zaal, dreunde die boodschap door. Met nog 5 jaar te gaan tot 2030, gaan we eerst die doelstelling halen om de voedselverspilling te halveren. En dan de rest.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog