Jarenlang is het opstoken van ’houtige biomassa’ in biomassacentrales als klimaatneutraal gepropageerd. Honderden houtverbrandingsovens zijn dankzij miljardensubsidies als paddenstoelen uit de grond geschoten. Maar na kritiek van wetenschappers, actiegroepen en het parlement gooit klimaatminister Rob Jetten het roer om. Hij zet per direct een streep door nieuwe subsidieaanvragen, zo zegt hij in een interview met De Telegraaf.

Met die woorden leidt het conservatieve blad het gesprek in. De Telegraaf koos de kant van Fenna Swart van het Comité Schone Lucht en stikstof- en natuur NGO MOB en oogst nu samen met hen succes.

Verstrekte subsidies voor de stook van biomassa worden niet ingetrokken, legt Jetten (D66) uit. Dat zou van onfatsoenlijk bestuur getuigen. Wel toont hij zich gevoelig voor de kritiek van wetenschappers en activisten tegen biomassa als zogenaamde duurzame energiebron.

Voorts legt Jetten uit dat er grenzen zijn aan ideologische wensen. Jetten: "We willen zo snel mogelijk af van gas, olie en kolen uit Rusland. Eigenlijk willen we zelfs helemaal geen kolen meer. En ook geen gas uit Groningen. Maar het moet wel ergens uit de lengte of de breedte komen. Daarom vind ik het nu verantwoord om te zeggen: geen nieuwe subsidies meer, maar toegezegde subsidies wel respecteren.”

Op de vraag van de Telegraaf hoe het besluit van Jetten in Nederland zich verhoudt tot de wens van 'klimaatpaus Frans Timmermans en zijn secondant Diederik Samsom' om te gaan voor meer biomassa, antwoordt Jetten: "Wij strijden in Europa voor strengere biomassa-eisen. Er zijn verschillende onderzoeken over hoe duurzaam biomassa is: ook de Europese Commissie heeft daarvoor criteria. Maar: de voorstellen die nu uit Europa komen, zijn aan de matige kant. Maar het is geen makkelijk dossier omdat de verschillen in Europa zo groot zijn. Wij zijn een klein en dichtbevolkt land: zo’n biomassacentrale staat vaak in de wijk. In Scandinavië kijken ze – met zo’n enorm areaal aan bossen – heel anders naar biomassa. Daarvoor heb ik ook begrip.”

  • Deel
Druk af