Pittoresk
Clarkson – die goed moet zijn voor een vermogen van £30 miljoen (€35 miljoen) – kocht het akkerbouwbedrijf in 2008. De in totaal 400 hectare is gelegen in de regio Cotswolds. Eén van de meest pittoreske streken van Engeland. Dat weet de serie dan ook moeiteloos te vangen, ongeacht het jaargetijde of weer. Toen zijn vaste huurder in 2019 met pensioen ging besloot Clarkson zelf de taak van agrarisch ondernemer op zich te nemen. Daarbij schakelt het bedrijf om van volledig akkerbouw naar een gemengd bedrijf met onder andere schapen.
Gelukkig wordt de presentator ondersteund door een aantal mensen met kennis van zaken, die hem wegwijs maken in zijn eerste seizoen ooit. Daarbij stuit hij op veel uitdagingen waarvan, als je het goed bekijkt, je vaak moet concluderen dat ze ook volslagen idioot zijn. Zelfs een doorgewinterde boer wordt soms aan het denken gezet door Clarksons simpele vraagstukken. Opdrachtgever Amazon heeft ongetwijfeld een flinke duit in het zakje gedaan om alle activiteiten op het bedrijf mogelijk te maken. Dat mag echter de pret niet drukken.
Louter positief
Of je nu een fan bent van de uitgesproken en omstreden presentator of niet, de 8-delige serie spreekt iedereen aan. Britse media zijn dan ook louter positief. Zelfs uiterst kritische recensenten als de krant The Guardian. De landbouwsector in het land is eveneens goed te spreken over de manier waarop een hele sector wordt weggezet. Soms met een kritische noot, maar altijd op rake wijze.
Clarksons Farm is geen succesverhaal en kent geen happy end. Juist dat maakt de serie zo realistisch en de moeite waard om te kijkenMet dik 7 miljoen volgers op Twitter en 3,5 miljoen op Instagram ontbreekt het Clarkson niet aan populariteit. Via de serie komt dus ongetwijfeld een enorme groep mensen in contact met de huidige manier van boeren en de uitdagingen die daarbij horen. Daarbij wordt ze een reëel beeld voorgeschoteld van gewassen die verzuipen of juist verdrogen, torenhoge kosten, ridicule regels of de plotselinge dood van een lievelingsdier. Het zit er allemaal in. Voor een boer is het zijn manier van leven. Voor een buitenstaander een bijzonder verhaal.
Realistisch
Clarksons Farm is geen succesverhaal en kent geen happy end. Juist dat maakt de serie zo realistisch en de moeite waard om te kijken. Uiteraard door collega's en iedereen die geïnteresseerd is in deze fantastische sector, maar vooral ook voor de outsiders. Mensen die zich nooit hebben afgevraagd waar hun voedsel vandaan komt, waarom het zo goedkoop is, waarom ze met een slakkengang achter een trekker aan sukkelen en waarom het boerenlandschap zo mooi is. Clarkson's Farm laat het allemaal zien op unieke wijze en slaagt daar geweldig goed in. Een aanwinst voor de landbouw. Op naar seizoen 2.
Dit artikel maakt deel uit van de contentsamenwerking tussen Foodlog en Boerenbusiness.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#14 Erik, het is vraag, geen quote.
Waar denk je dat de schuld ligt?
Ja, ik voel mij als gangbare boer aangesproken op afname van allerlei biodiversiteit. Dit terwijl wij terugkijken van een periode waarbij er sterk is gesneden in bestrijdingsmiddelen en door innovatie veel vriendelijkere voor terug hebben gekregen.
Opgelegde Werkwijzes voor mest, veestalling, uitstoot hebben niet altijd positieve effecten gehad op bepaalde planten en dieren.
Dus is het verhaal rondom een Jeremy die geniet van het boeren met een dikke portomonee een hoop knulligheid en echte levenslessen zo fout?
Ik heb het woord "schuld" niet gebruikt en heb er geen verklaring voor. Dat is dus niet veranderd sinds eergisteren.
#12 Erik, en waar ligt die schuld?
Is die bij de landbouw te zoeken, ligt het aan de natuur ansich, is het de klimaatsverandering, zijn het de uitlaatgassen en industrie?
Waarschijnlijk allemaal, enkel zie ik sterke afname van chemie impact in de landbouw. Mogen wij die dan buitenbeschouwing laten? Zo niet gaan we dan weer met parathion en ddt aan de gang omdat dat blijkbaar een positieve impact om de insecten had?
#11 Fijn dat jij voor jouw vrouw denkt Martinus. Hier zijn geen septic tanks, alles op een algemeen riool aangesloten. Verder valt hier niets te zwemmen want we zitten in de Achterhoek en worden alleen maar droger.
Er is in de nabije omgeving niets qua slawortel boorder te melden ook.
"Die mollen hebben wat wormen etc nodig, die zijn er eigenlijk altijd enkel, die mest injecteur hebben ze een beetje hekel aan. Dat ploegen valt wel mee, enkel je waardevolle pendelaars ruim je op, en de rode en grauwe wormen geven daar weinig om.
Die muizen heb je zo weer en anders kom ik wel een emmertje brengen.
Kan ook zijn dat de reiger alles heeft opgegeten trouwens."
Maar uiteindelijk is het allemaal maar gekkigheid dus blijkbaar....?
#10 Erik, voor menig huisvrouw woon je in het paradijs. Geen muizen,geen mollen, geen muggen.
Die padden en kikkers hebben muggen larven nodig, dus wellicht ligt daar je verstoring van het ecosysteem.
Oorzaken hebben jullie septic tanks? Weet dat een fanatieke deet gebruiker zo ongeveer een litertje deet gebruikt per jaar en daarmee een paar duizend kuub slootwater muggen larven vrij maakt. Dat vloeit met het douchewater zo de sloot in.
Ook zwemmende honden met vlooienbanden of fipronil tubetjes tasten die larven nogal aan. Daarnaast word er in gangbaar en bio tegen de slawortel boorder nogal wat botanigard gebruikt, een schimmel die deze larven en die van de muggen aantast. Biociden zijn zo lekker te beheersen.
Kan ook zijn dat de reiger alles heeft opgegeten trouwens.
Die mollen hebben wat wormen etc nodig, die zijn er eigenlijk altijd enkel, die mest injecteur hebben ze een beetje hekel aan. Dat ploegen valt wel mee, enkel je waardevolle pendelaars ruim je op, en de rode en grauwe wormen geven daar weinig om.
Die muizen heb je zo weer en anders kom ik wel een emmertje brengen.
Kan ook zijn dat de reiger alles heeft opgegeten trouwens.