Kalf snel weggehaald
Na een paar maanden word je geïnsemineerd met het zaad van een ‘superstier’ en negen maanden later baar je opnieuw een jong. Ook dat kalfje wordt, net nadat je het hebt kunnen schoonlikken, met een kruiwagen afgevoerd. Als je zes bent, en vier kalfjes hebt gebaard, begin je minder melk te geven. Je kunt wel twintig worden, maar als melkkoe ben je nu al uitgeput en niet meer ‘rendabel’. Je wordt naar het slachthuis vervoerd.
Daar sta je nu, in de rij te wachten tot er een stalen pin door je hoofd wordt geschoten. Je uier bungelt als een skippybal tussen je achterpoten. Morgen ben je een hamburger. Je loopt niet meteen door als je aan de beurt bent, maar de slachthuismedewerker slaat je niet. Er hangt namelijk een camera in de ruimte, die zijn handelingen registreert. En slaan mag niet. Dat is belangrijk, voor het dierenwelzijn. Je leeft immers in een beschaafd land. Opgelucht zet je je de laatste stappen: het luik valt achter je dicht.
Daar sta je nu, in de rij te wachten tot er een stalen pin door je hoofd wordt geschoten. Je uier bungelt als een skippybal tussen je achterpotenMoedermelk van een ander dier drinken
Gelukkig ben jij een mens en hoef je niets van dit alles te ondergaan. Maar als burger en consument heb je wel de verantwoordelijkheid om goed over de bovenstaande gang van zaken na te denken. Hoe ‘natuurlijk’ is het voor een mens om moedermelk van een ander dier te consumeren? Klopt het eigenlijk wel dat een koe gewoon melk ‘geeft’? Is mijn griesmeelpuddinkje belangrijker dan het leven van een dier dat kan voelen en lijden?
Begrijp me niet verkeerd, ik ben niet ‘tegen’ dierenwelzijn. Ik ben vóór iedere verbetering in het leven van een dier dat slachtoffer is in onze bio-industrie. Maar het is nooit een eindpunt. Dierenwelzijn is een tussenstation op de weg naar het einddoel: dierenrechten.
Dierenwelzijn halfslachtig lapmiddel
Het is mooi dat er camera’s hangen in het slachthuis waar je, als koe, een stalen pin door je hoofd gedreven krijgt. Ik ben blij dat je in je laatste minuten niet nóg meer onnodig lijdt doordat een ongeduldige slachthuismedewerker je met een stok op je botten slaat. Maar ik, en al die andere mensen die zich keihard inzetten voor dierenrechten, zullen pas opgelucht ademhalen als jij bevrijd bent uit de bio-industrie. Om dit voor elkaar te krijgen moeten we ons richten op systeemverandering. Geen halfslachtige lapmiddelen als ‘dierenwelzijn’, maar het verankeren van dierenrechten in de grondwet.
En tot het zover is: draag niet bij aan de exploitatie van moederkoeien. Kies voor plantaardige zuivel.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Anna Krijger Wat kan ik zeggen... Go girl. Much appreciated.
#113 point taken. Ik ben ook daar transparant in.
Ton, niet om gelijk te willen hebben: bij Tainter gaf ik de hapklare duiding in 1 zin. Kom daar eens om.
Hier geldt wellicht een beleefdheidsregel die jou weer pijn doet door m te noemen: even denken voor je schiet, want misschien heb je iets gemist. Of vraag om verduidelijking.
#111 Dick,
Alleen al het feit dat Tainter antropoloog is maakt het refereren naar iemand, ook al is zijn inhoudelijke bijdrage zeer interessant, nog niet handig zonder verduidelijken. Je leest commentaren en elke keer moet je uit de tekst naar een andere tekst. (Dat doe ik ook als ik op zoek ben naar info en dan kom ik heel interessante zaken tegen.)
Ik volg overigens geen mening ik volg een discussie. En dat in die discussie meningen geponeerd worden vind ik interessant en de discussie kan mij scherpen. Daarom vind ik Foodlog best uniek.
Het naast elkaar bestaan van meningen is goed, net zo als het goed is om ho te zeggen als het te ver door schiet qua niet verduidelijkte referenties.
Ton, #109 Tainter is antropoloog. Doet heel feitelijk onderzoek.
Wat jij - in mijn ogen - probeert, is een mening te volgen. Foodlog is die site die dat niet doet, maar ze naast elkaar zet. Om - nu theologisch met Tessalonicenzen 5:21-22- dit te doen: Onderzoek alles, behoud het goede en vermijd alle kwaad, in welke vorm dan ook.
Dan is dat ook weer duidelijk.