Die ontdekking is onderdeel van een studie naar het verband tussen reukvermogen en eetgedrag. Amerikaanse onderzoekers bekeken of er bepaalde tijden op de dag zijn waarop iemand beter kan ruiken, zodat eten aantrekkelijker wordt.

Melatonine
In de studie sliepen 37 kinderen tussen 12 en 15 jaar 9 dagen lang in een laboratorium. Hun lichaamsprocessen werden gemeten in relatie tot hun bioritme. Aan de hand van het melatonineniveau - het hormoon dat slaperig maakt - werd gemeten hoe hun biologische klok liep. Iedere paar uur kregen ze een reuktest en noteerden de onderzoekers wat de laagste concentratie van een geur was die de kinderen konden waarnemen.

De resultaten liepen ver uiteen: de een kon veel beter verschillen ruiken dan de ander. Wat wel overeenkwam, was dat het reukvermogen ’s avonds het beste was, vlak na start van de aanmaak van melatonine. Gemiddeld lag de piek rond 21.00 uur. Het minst roken de proefpersonen tussen 02.00 uur en 10.00 uur.

Evolutionaire verklaring
Een mogelijke verklaring voor de piek in het reukvermogen in de avond is volgens onderzoeker Rachel Herz wellicht terug te vinden in de evolutie. Als het vallen van de avond het beste moment is om te eten, zou dat inderdaad een logische verklaring kunnen zijn. Of we 's avonds ook meer eten dan we 's avonds zouden doen met hetzelfde maaltje, is nog onbekend. Onze stadse leefomgeving is doorlopend gevuld met eten dat hoog op smaak en geur is zodat we misschien wel de hele dag dooreten als gevolg van de geur- en smaakconcentraties.
Dit artikel afdrukken