Britse consumenten blijken in 44% van de gevallen kip te wassen voordat ze hem gaan bereiden. Dat is niet verstandig, want daardoor vergroten ze het risico op een voedselvergiftiging. Door het wassen komen - via de waterdruppels - Campylobacter bacteriën op handen, aanrechtbladen, snijplanken, kleding en kookgerei terecht. Jaarlijks worden in Groot-Brittannië 280.000 mensen ziek van de Campylobacter. Het is de meest frequente veroorzaker van voedselvergiftiging en komt vooral op gevogelte(vlees) voor. De meeste mensen hebben er echter nog nooit van gehoord, in tegenstelling tot salmonella en E.coli.

Mensen wassen hun kip om er vuil of bacteriën af te spoelen, of 'omdat ze dat altijd gedaan hebben', schrijft BBC News Health. Reden voor de Food Standards Agency aandacht te vragen voor de beste manier om met kip om te gaan - dus niet meer wassen - en ook om samen met boeren, slachterijen en verwerkers te werken aan maatregelen om besmettingsniveaus in de kippen en het vlees terug te dringen.
Dit artikel afdrukken