Samen eten met collega’s beïnvloedt wat je zelf eet. Dat wist Aristoteles al, maar nieuw onderzoek dat werd gepubliceerd in Nature bevestigt het nog eens. In de kantine kies je onbewust hetzelfde als de meute, of het nou gezond of ongezond is.

Douglas Levy onderzocht met zijn collega’s of werknemers in ziekenhuizen hun lunchkeuze laten beïnvloeden door wat collega’s eten of dat ze hetzelfde eten als hun collega’s omdat zij dezelfde eetpatronen en voorkeuren hebben.

Het onderzoek is onderdeel van de ChooseWell-onderzoeken dat het eetgedrag van 6.000 werknemers van het Massachusetts General Hospital (MGH) twee jaar lang heeft gevolgd.

Aan de hand van de kassabonnetjes met de bestellingen van de 6.000 werknemers, het tijdstip en locatie van de lunch, de tijdsspanne tussen de bestellingen en hoe vaak mensen tegelijk hun lunch haalden of aten, keken de onderzoekers wie mogelijk samen lunchten. Voor de zekerheid bevestigden 1.000 werknemers de naam van hun lunchpartner.

De onderzoekers ontdekten een duidelijk patroon. Mensen lijken hun lunchkeuze aan te passen aan de bestelling van de collega’s met wie ze eten. Eet de andere persoon gezond, dan is er grote kans dat ook een collega een gezonde lunch bestelt.

Voordeel en goed voorbeeld doen pas goed volgen, denken de onderzoekers op basis van hun bevindingen. Daarom vinden ze dat bedrijfsrestaurants 1+1 gratis acties op gezonde salades moeten instellen in plaats van op ongezonde lunch opties.
medicalXpress - Medical Xpress - medical research advances and health news
Reageer
  • Deel
Druk af