De Wereldvoedselorganisatie FAO onderzocht het belang van bestuivers en bijen voor de opbrengsten van boeren.Veel bijen en een grote diversiteit kan een verschil betekenen voor honderden miljoenen kleine boeren in de hele wereld.

De Franse minister Ségolène Royal becijferde dat bijen en andere bestuivers op €1,5 miljard per jaar aan de economie bijdragen. In de VS draagt de honingbij jaarlijks zelfs $15 miljard bij aan de economie. Wereldwijd kan 35% van de gewassen niet zonder bestuiving.

Dat zijn indrukwekkende, maar abstracte getallen.

Bordjes met eten
De Amerikaanse keten van luxe hotels Fairmont Hotels probeerde de wereld zonder bijen simpel te verbeelden. Gewoon, door foto's te maken van een ontbijt, warme maaltijd en toetje. Het ene uit een wereld mét en het andere uit een wereld zonder bijen.

ontbijt met bijen

ontbijt zonder bijen
Ontbijt met en zonder bijen


Fairmont neemt het al ruim 10 jaar op voor de bij met zijn Bee Sustainability Program. Diverse hotels hebben bijenkasten of bijenhotels staan voor honing- en wilde bijen. De 34 bijenkorven van het Fairmont Vancouver Airport-hotel huisvesten 1 miljoen bijen die jaarlijks bijna 1.100 kilo honing leveren.

lunch diner met bijen

lunch diner zonder bijen
Lunch en diner met en zonder bijen


Met de foto's laat Fairmont zien dat een wereld zonder bestuivers minder smakelijk, voedzaam en rijk zou zijn. In de foto's ligt de nadruk op de groenten, fruit, noten en zaden die grotendeels bij-afhankelijk zijn. Maar ook zuivel en vlees zouden schaars(er) worden - koeien eten immers gras, luzerne en klaver. Ook die gewassen hebben bestuivers nodig.

En je leest het goed, ik ging opeens over op het woord bestuivers. Er zijn heel veel meer insecten die hard werken aan ons eten. Maar dat is geen reden om er minder zuinig op te zijn.

toetje met bijen

toetje zonder bijen
Toetje met en zonder bijen

Dit artikel afdrukken